Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Iskola, szex, család

Kinek a feladata a gyerekek szexuális felvilágosítása, és milyen szellemben tegye? A tapasztalatok szerint a szülők határozottan az iskolára hárítják a feladatot, a szakemberek szerint viszont az erkölcsi nevelés a család hatásköre, a biológiai felvilágosítás pedig az iskola feladata. Lényegében mindkét oldal a fogamzásgátlásra redukálná a kérdést, pedig a szexuális nevelés sokkal összetettebb jelenség, amely a születésnél kezdődik, szerves részeként a család értékrendjének, intimitásról alkotott felfogásának is.

A fél világsajtó nemrég azon élcelődött, hogy felesleges pénzkidobás volt az az egymilliárd dollár, amit a Bush-kormányzat 1998 óta az egyik fő kampánytémájára, a szexuális önmegtartóztatás népszerűsítésére fordított az amerikai fiatalok körében. Az ok: az amerikai kongresszus által megrendelt és átlag 16 évesek körében végzett nagyszabású kutatás eredménye szerint a „szüzességi programban” részt vevő, valamint a „felvilágosult nevelést” kapó fiatalok szexuális élete semmiben nem tér el egymástól. Mindkét csoport tagjai átlagosan 15 éves korukban vesztették el szüzességüket - ez Magyarországon 17 év -, és az óvszerhasználat gyakorisága is megegyezett, az érintettek alig egynegyede használ ilyet rendszeresen.
Az amerikai tapasztalat sokak számára egyértelmű bizonyítékát adja annak, hogy nincs mit tenni, a házasság előtti önmegtartóztatás ideje végérvényesen lejárt. Átgondoltabb vélemények szerint a bizalomteljes családi háttér hiánya esetén az iskolákban hiába papolnak önmegtartóztatásról és igényességről, a fiatalok úgyis kizárólag egymásra fognak hallgatni. Szexuális felvilágosítást végző hazai szakemberek hosszú évek óta arra hívják fel a figyelmet, hogy az iskolákban tömegméretekben zajló felvilágosítás önmagában nehezen működik, bármiről is legyen szó, akár drogról, akár szexről. Visszatartó ereje sokkal inkább a személyes tanácsadásnak és mindenekelőtt a családnak lehet. Ugyanakkor a szülők jelentős része belenyugszik a szabad szexbe, sőt - orvosok beszámolói szerint - törődése jeleként elviszi 13 éves lányát a nőgyógyászhoz tablettát felíratni, vagy pornófilmet nézet a gyerekkel, és azt hiszi, ezzel letudta a felvilágosítást.