Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kender otthon
Törvényesnek tűnő törvénytelen módszerek

Ha rászánja azt a 100-150 ezer forintot, holnaptól akár Ön is legálisan termelhet a reggelihez friss paradicsomot, paprikát, újhagymát a spájzban - ugye megéri? Ennyit kóstálnak ugyanis azok a szerkezetek, melyek a legsötétebb pincébe rejtve is bármilyen növényt „kikeltenek”. Bármilyet.


Fotó: Somorjai László

Néhány hete érdekes videó került fel az egyik leglátogatottabb hazai internetes hírportálra.
A képsorok egy olyan gép telepítését mutatták be az arra kíváncsi netezőknek, amely még a legmostohább belvárosi körülmények között is garantáltan kikelt bármilyen magot - paradicsomot, paprikát vagy éppen kendert. A felvételen - az esetleges rendőri zaklatásokra fittyet hányva - az arcát is felvállaló buherátor kalauzol körbe a zugnövénytermesztés világában. Kiderül: fóliával, szellőzőrendszerrel, világítással, tokkal és vonóval együtt nem több, mint 60-70 ezer forintból össze lehet rakni egy ilyen gépet. Az alig négyperces filmecske végén több cserépnyi kendert (de legalábbis arra megszólalásig hasonlító növényt) mutatnak, meg egy számlát, melyen az egyik tétel a kendermag. Azt is megtudhatjuk, hogy a termeléssel kapcsolatos kockázatokat többféle módon is lehet csökkenteni, a boltokban például olyan spray is kapható, melyből elég egy kicsit a levegőbe ereszteni, és pillanatok alatt a rágógumi üde illata nyomja el a kannabisztermesztésről árulkodó szagokat.
Lapunk megkeresett egy - hivatalos nevén - „termesztő rendszerek” forgalmazásával is foglalkozó üzletet.
Az alkalmazott úgy számolt: 100-150 ezer forintból össze lehet pakolni egy olyan berendezést, ami automata öntözéssel, időkapcsolóval szabályozott világítással gyakorlatilag önmaga gondoskodik az elültetett magok „virágba borulásáról”. A vállalkozás honlapján keresztül a kis veteményeskertünkbe való magokról is gondoskodhatunk: a „Grow-shop” magok szekciójában tíztől több száz euróig terjedő árskálán válogathatunk az 5-10-15 darabot tartalmazó kendermagcsomagok közül. Ezeket az osztrák anyacég küldi postán Bécsből, méghozzá teljesen legálisan. Ausztriában, Hollandiában és Spanyolországban csak a THC-tartalmú termékek terjesztése tiltott. A magban nincs THC, így azt drága madáreleségként árulhatják.
A cég alkalmazottja lapunknak elmondta: nagyon-nagyon ritkán fordul elő, hogy valakit azért zaklassanak, mert a webshopjukban az osztrák cégtől magokat rendelt, és arról sem tud egyébként, hogy az esetenként több 10 ezer forint értékű küldemények a postai szállítás során eltűnnének.
A megrendelőknek gyakorlatilag garantált a zaklatásmentes „szórakozás”.
Kis okossággal a kezdeti beruházás gyorsan megtérülhet, legalábbis ezt tudtuk meg egyetemistáktól. Egyikük arról számolt be a Heteknek, hogy házilag próbált meg kenderkertet barkácsolni, ám a legendásan kényes növény nem díjazta a próbálkozást: néhány héten belül mindegyik tő elszáradt. Egy másik közgazdászhallgató fölöslegesnek tartja az efféle erőfeszítéseket, hiszen, mint mondja, aki akarja, az tudja, kihez kell fordulni az egyetem falai között, ha kell egy kis anyag. „Az a néhány ember, aki vállalja a termeléssel együtt járó rizikót, csinos mellékkeresetre tud szert tenni” - tette hozzá.
Állítása valóságtartalmát már rendőrségi jelentésekből is alá lehet támasztani. Bár az egyik legolcsóbb kábítószerről van szó, a fű ára az aranyéval vetekszik. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja szerint 1999 és 2004 között 12 százalékot esett vissza az ára, de még ma is 2000-2500 forint között lehet a piacon grammjához hozzájutni.
Nem feltétlenül kell kertésznek felcsapni azonban, ha valaki egy kis bódulatra vágyik. Az interneten tucatszám találhatóak olyan oldalak, melyek zavaros vizeken hajózva írnak arról, milyen legális, illegális módjai vannak a kábulatnak. A Daath névre keresztelt weboldal, a Magyar Pszichedelikus Közösség honlapja például tucatnyi törvényes és törvénytelen szerről ír adatbázisában: melyik milyen hatást okoz, hogyan szokás fogyasztani, mire érdemes vigyázni a „trip” alatt. A lap természetesen már a bevezetőben leszögezi: „Nem célunk senkit pszichedelikus vagy más illegálisnak minősített drogok kipróbálására buzdítani.” Állításuk szerint a szerekkel kapcsolatos írások azért kerültek fel az oldalra, hogy az érdeklődők számára információt nyújtsanak. „Mi hiszünk abban, hogy a tájékozottság jó dolog” - írják. Ez a néhány sor a felelősségre vonás szempontjából óriási jelentőségű.
„Ha nem közvetlenül drogfogyasztásra szólítják fel az olvasóikat, akkor valószínűleg semmi törvénybe ütközőt nem tesznek” - mondta el tömör véleményét látatlanban is az oldalról Németh Lajos, az ORFK Szóvivői Iroda Sajtó és Civilkapcsolatok Osztályának vezetője. Az oldal egyébiránt közvetlenül a spiritualizmussal, okkultizmussal hozza kapcsolatba a drogfogyasztást: „A daath egy a kabbalából kölcsönvett kifejezés, melynek jelentése tudás vagy - tágabb értelemben véve - a tudás kapuja.”