Vissza a tartalomjegyzékhez

M. Varga Katalin
Családban maradt
Börtönben a vérfertőző gyerekorvos

Zárt tárgyalás keretében született másodfokú ítélet annak a hatgyermekes értelmiségi házaspárnak az ügyében, ahol a férfi négy lánygyermekével folytatott huzamosabb ideig vérfertőző kapcsolatot. A vádlottak köztiszteletben álló, mélyen vallásos prominensei városuknak.

Az apát két év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság folytatólagosan elkövetett vérfertőzé-sért, az anya pedig két évre felfüggesztett féléves börtönbüntetést kapott kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. Dr. T. Á., a Komárom-Esztergom Megyei Szent Borbála Kórház Gyermekosztályának vezető főorvosa öt lánygyermeke közül néggyel huzamosabb ideig folytatott szexuális kapcsolatot. A három legidősebbet ért sérelem miatt az ötéves elévülés okán már nem tudtak vádat emelni, a negyedik lánygyermek esetében az 1998-2001 években történt vérfertőző aktusok nyertek bizonyítást. A molesztálások miatt a lány folyamatosan panaszkodott a nagyszülőknek és a testvéreknek. Az apát végül a már saját családjával külön élő legidősebb lány jelentette föl azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezzel esetleg legkisebb húgát tudja megóvni a családfőtől.
Az elsőrendű vádlott korábban Szőnyben volt kórházigazgató és a gyermekosztály vezetője, majd Ajkán szintén a gyermekosztályt vezette. 1994-ben, az önkormányzati választásokon a Magyar Demokrata Fórum tatabányai listáján szerepelt mint képviselőjelölt. A pedagógus, zenetanár anya végig tudott férje lányaihoz fűződő beteges kapcsolatáról. Mivel az elkövető nem foglakozása körében követte el a bűncselekményt, továbbra is gyermekosztályt vezető főorvosként praktizálhatott volna, ha Nagyberivói-Boér Áron, a Szent Borbála Kórház akkori főigazgatója munkaügyi jogászokkal folytatott egyeztetés után 2006. október 20. napjával vissza nem vonja osztályvezető főorvosi megbízását. Ezt követően közalkalmazotti jogviszonyából eredő lényeges kötelezettsége megszegése miatt fegyelmi eljárást rendelt el ellene, mivel elmulasztotta bejelenteni a menedzsmentnek az ellene folyamatban lévő büntetőeljárást. Dr. T. Á. egyébként a kórház orvosi etikai bizottságának is tagja volt.
Az eljárás során kiderült, hogy rendszeres templomlátogató apa és lányai többször is meggyónták a szörnyű bűnt, a város „krémjében” való forgolódásuk pedig mindenkiben egy mintacsalád illúzióját keltette. Az esetről informált plébános egyik felet sem szólította fel a jogi lépések megtételére.