Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Dübörög a gumigyár
Balhék a Hankook multicég körül

Kóka János gazdasági miniszter 2005-ben nagy csinnadrattával ünnepelte a dél-koreai Hankook gumigyár Magyarországra, Dunaújvárosba telepítését. A 132 milliárdból épülő, ezerötszáz ember számára munkát adó létesítménnyel kapcsolatban azóta több kínos részlet is napvilágra került.


Fotó: MTI

Hosszadalmas külpolitikai tárgyalások és hercehurcák után a kormány végre megnyugvással könyvelhette el 2005 végén, hogy a világ egyik legbefolyásosabb gumigyártó cége, a Hankook Tire Magyarországot választotta jövendőbeli telephelyéül a szlovák fél ellenében. A Dunaújvárosba telepített gyár 2007 végére épül fel teljesen, és a tervek szerint évi tízmillió gumiabroncsot állít majd elő, és szállít a világ vezető autógyártóinak. Kapacitásának teljes kihasználásakor ezerötszáz munkahelyet biztosít majd. Eddig a hivatalos közlemények.
A felvázolt helyzetet némileg árnyalják azok a tények, amelyekkel Dr. Dorkota Lajos, Dunaújváros fideszes alpolgármestere április elején a megyei rendőr-főkapitánysághoz fordult. Az alpolgármester azért tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen, mert állítása szerint Dr. Kálmán András polgármesterrel az élen „Dunaújváros szocialista városvezetése a gyár területének egy részét értékén alul apportálta egy magántársaságba, amely rá egy hétre jelentős haszonnal tovább értékesítette azt” a külföldi fél számára, így a város körülbelül 300 millióval szegényebb, néhány kormányközeli üzletember pedig pár milliárddal gazdagabb lett.
Fábos Zsolt, a Dunaújvárosi Önkormányzat szóvivője lapunknak úgy reagált a vádakra, hogy „se a polgármester, se a városvezetés nem követett el törvénysértést”. Állítása szerint az önkormányzat azért kért fel területfejlesztéssel foglalkozó szakembereket, mert egyedül nem tudott megállapodni a földterület többi tulajdonosával annak eladásáról, továbbá mert törvény tiltja a külföldi cégek magyarországi mezőgazdasági földhöz jutását. Maga Kálmán András a feljelentéskor azt nyilatkozta, hogy „a város alpolgármesterének megszólalása tipikus példája annak, hogyan lehet tönkretenni egy reményteljes beruházás hírét, hiszen az önkormányzat a területet ugyanazért az összegért értékesítette, mint az érintett magánszemélyek”. Kóka János gazdasági miniszter neve is elhangzott az ügyben, részben azért, mert tárcája gyorsított ügyintézésre kérte a hatóságokat az egyelőre tisztázatlan ügyletekhez, részben pedig azért, mert Dorkota szerint a magánemberek által fizetett vételár forrása éppen a Kóka által biztosított állami támogatás volt. Bár az ügyben még nem született ítélet, a helyzet komolyságát jelzi, hogy múlt csütörtökön a Fejér Megyei rendőr-főkapitányságtól a Nemzeti Nyomozó Iroda asztalára került a Hankook-telek megvásárlásának vizsgálata.
A hűtlen kezelés vádja mellett környezetvédelmi aggályokkal is szembe kell néznie a Hankooknak és az önkormányzatnak. Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének beszámolója szerint arról ugyan már sikerült megállapodást kötniük a gyár vezetőségével, hogy ne alkalmazzanak rákkeltő adalékokat a gumigyártás folyamatában, a szervezetnek további fenntartásai vannak a Hankook üzemeltetésével kapcsolatban. Lukács leginkább azt kifogásolja, hogy állami támogatással valósítanak meg egy olyan beruházást, amely jelentős környezetszennyezéssel jár. Ezen túlmenően a gyár északi elhelyezkedése miatt a szél pontosan a városba fújja a gyártás során keletkezett káros anyagokat. Fábos Zsolt szóvivő erre úgy kontráz, hogy a komplexum elhelyezésében infrastrukturális szempontok játszották a főszerepet.
A fentieken túl több dunaújvárosi lakos is kifogást emelt a gyárral kapcsolatban, például azért, mert információik szerint a magyar munkaerőt főleg segéd-, illetve fizikai munkára alkalmazzák majd, míg a felső vezetés koreaiakból tevődik össze. Egy gyári dolgozó azt nyilatkozta a Heteknek, hogy ő a megígért 300 ezres fizetés reményében költözött a városba, most azonban 80-100 ezer forintot kap. Természetesen olyan munkás is akad, aki mindennel meg van elégedve: egy férfi három hónapot töltött Dél-Koreában átképzésen, és most itthon kamatoztatja az ott tanultakat. „A városban egyre több a koreai” - mondta egy másik dunaújvárosi, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a cég körülbelül százötven koreai dolgozójának többsége a dunaújvárosiaktól bérel családi házat. Az ingatlanok tulajdonosai panellaká-sokba vonulnak albérletbe, hiszen a koreaiaktól bezsebelt 250 ezres bérleti díj jó üzletnek számít errefelé. A helyiek szájhagyomány útján terjesztik azt is, hogy a koreai cég vezetői az alapkő letételénél húszezres bankjegyekkel teledugdosott disznófejhez imádkoztak a gyár sikerének megalapozása érdekében, mivel a kínai horoszkóp szerint 2007 a disznó éve.