Sz. M.
Sajtos brokkoli
A brokkoli a karfiol rokona, a Földközi-tenger vidékéről - valószínűleg
Ciprus szigetéről - származik. Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy
virágát, virágzatát fogyasztjuk: a brokkolinak nemcsak rózsája, hanem szárának
egy része is ehető. A legfinomabb zöldségfélék egyike, ráadásul rendkívül
egészséges: energiatartalma alacsony, rostokban gazdag, kitűnő C-vitamin-,
folsav- és béta-karotin-forrás! A megszokott párolt zöldborsó és sárgarépa
helyett brokkolit is tálalhatunk köretként, de felhasználása sokrétű -
készíthetünk belőle levest, egytálételt, de salátát is.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 dkg vaj vagy margarin, 5 db tojás,
őrölt bors, őrölt fűszerkömény ízlés szerint, 1 mokkáskanál gyömbér.
Mártáshoz: 1 pohár tejföl, 1 db tojás, 1 késhegynyi szerecsendió, 5 dkg reszelt
sajt.
A brokkolit sós vízben puhára főzzük és leszűrjük, azután margarinnal kikent
tűzálló tálba tesszük: borssal, köménnyel és gyömbérrel megszórjuk. 5 db tojást
megfőzünk, szeletekre vágjuk, a brokkolit a keménytojás-szeletekkel betakarjuk.
A mártáshoz való tojást 2 dl tejföllel elkeverünk, belekeverünk egy kis reszelt
sajtot és szerecsendiót, majd a brokkolira öntjük, és az egészet megszórjuk
reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, kb. 10 percig sütjük.