Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
Sajtos brokkoli

A brokkoli a karfiol rokona, a Földközi-tenger vidékéről - valószínűleg Ciprus szigetéről - származik. Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát, virágzatát fogyasztjuk: a brokkolinak nemcsak rózsája, hanem szárának egy része is ehető. A legfinomabb zöldségfélék egyike, ráadásul rendkívül egészséges: energiatartalma alacsony, rostokban gazdag, kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás! A megszokott párolt zöldborsó és sárgarépa helyett brokkolit is tálalhatunk köretként, de felhasználása sokrétű - készíthetünk belőle levest, egytálételt, de salátát is.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 2 dkg vaj vagy margarin, 5 db tojás, őrölt bors, őrölt fűszerkömény ízlés szerint, 1 mokkáskanál gyömbér.
Mártáshoz: 1 pohár tejföl, 1 db tojás, 1 késhegynyi szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt.

A brokkolit sós vízben puhára főzzük és leszűrjük, azután margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük: borssal, köménnyel és gyömbérrel megszórjuk. 5 db tojást megfőzünk, szeletekre vágjuk, a brokkolit a keménytojás-szeletekkel betakarjuk. A mártáshoz való tojást 2 dl tejföllel elkeverünk, belekeverünk egy kis reszelt sajtot és szerecsendiót, majd a brokkolira öntjük, és az egészet megszórjuk reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, kb. 10 percig sütjük.