Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Húsvét: egyre többet eszünk

Négyszer-ötször annyi sonkát adtak el húsvétkor 2006-ban, mint az év többi hónapjában. A lakosság 8 milliárd forintot költött ezekre a beszerzésekre. Míg 2006 januárjában és februárjában egy kiló sonka átlagosan 1275 forint volt, márciusban és áprilisban ugyanezt közel 800 forintért lehetett megvenni.

Sokat keresünk Brüsszelben

A legfrissebb kimutatás szerint 369 magyar dolgozik az Európai Bizottságnál állandó vagy ideiglenes szerződéssel. A megkérdezett brüsszeli magyarok kivétel nélkül elégedettek a fizetési viszonyokkal, a legalacsonyabb beosztásban is 2000 euró (500 ezer forint) nettó jár, a csúcs 12-13 ezer (több mint 3 millió forint), szintén nettóban.

Román élelmiszer-turizmus

Jóval olcsóbban vásárolhatnak élelmiszert Magyarországon a romániai lakosok, mint odahaza. A határközeli városokban lévő nagyáruházakban, a sokszor hetvenszázalékos árleszállításnak is köszönhetően olcsóbb és jobb minőségű árukhoz jutnak, mint hazájukban. Az aradiak például magyar területen feleannyiért juthatnak tojáshoz, kalácshoz, margarinhoz vagy vajhoz, mint saját városukban.

Optimistább kisvállalkozók

A hazai vállalatok bizalmi trendje a tavaly ősszel mért legalacsonyabb szint után fél éve lassú ütemben emelkedik. Az üzleti várakozásokat számszerűsítő mutatók értéke szeptember óta viszonylag szűk sávban, 40 és 44 százalék között ingadozik, tendenciájában fokozatosan javul. Az Ecostat szerint 2007-ben a belföldi kereslet összességében lanyha lesz, így a kis- és középvállalatok értékesítési lehetőségei behatároltak maradnak.

Lengyelország: bírság a válásokra

Ma minden harmadik lengyel frigy válással végződik, ezért a kormány megbírságolná azokat, akik ilyesmire adják a fejüket. A büntetés összegét a házaspár anyagi helyzetével arányosan határoznák meg. Egy válás Lengyelországban jelenleg nagyjából 36 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, a kormánypárt tagjai szerint azonban ez túlságosan alacsony ár.