Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Drogherceg
Lebukott Párizsban a szaúdi uralkodóház tagja

Tíz év börtönbüntetést és Franciaországból való kitiltást kért Hélène Langlois párizsi ügyész a múlt héten Nadzsef Bin Favaz al-Szalan szaúdi herceg ellen (képünkön), akit kilenc tettestársával együtt azzal vádolnak, hogy két tonna kokaint csempészett be Franciaországba.

A herceg, aki társaihoz hasonlóan nem volt jelen a tárgyaláson, azt követően került a kábítószer-ügyosztály látómezejébe, hogy 1999. június 5-én a rendőrség több tonna kokaint talált Párizs Noisy-le-Sec nevű külvárosában. Az ezt követő nyomozás eredménye szerint 1999. május 15-éről 16-ára virradó éjszakán érkezett meg Nadzsef herceg Boeing 727-es repülőgépe a Le Bourget repülőtérre, fedélzetén hatvanhat Samsonite táskába csomagolva mintegy két tonna kokainnal. A repülőgép, amely Venezuelából indult, és Szaúd-Arábián keresztül érkezett Franciaországba, a szaúdi herceg diplomáciai mentessége miatt nem esett át semmilyen ellenőrzésen.
A rendőrségi akció során letartóztatták Guarin Gonfriert, aki beismerte, hogy a Medellin nevű drogkartellnek dolgozik. A további nyomozás során kiderült, hogy Nadzsef herceg Spanyolországban kapcsolatba került a kartellel, erről a találkozóról azonban Jacques Verges, a herceg jogi képviselője azt állította, hogy ártatlan üzleti megbeszélésről volt szó. Ráadásul amikor kiderült, hogy tárgyalópartnereinek köze van a drogkartellhez, megszakította velük a kapcsolatot. Verges szerint a herceg ellen indított eljárás mögött az amerikai hatóságok állnak. Arra a kérdésére ugyanis, hogy kitől kapták az információt, miszerint Nadzsef részese a kokaincsempész-akciónak, Nicolas Hédin, a kábítószercsoport vezetője azt felelte, hogy amerikai kollégáiktól. Az ügyben május 9-én várható döntés.