Vissza a tartalomjegyzékhez

K.É.
Nemecsek 100 éves

Száz éve, 1907. április 10-én jelent meg Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk, és rövid időn belül meghódította az egész világot.

Az ifjúsági regény a hazai Nagy Könyv szavazáson nem véletlenül végzett a második helyen: közérthető és magával ragadó formában szól olyan örökbecsű témákról, mint becsület, árulás, hősiesség. Főhőse, a tragikus sorsú nemecsek - „csupa kisbetűvel”, az egyetlen közlegény, aki „mindenki számára levegő volt”, de aki megmenti a „hazát”- szimbolikus alakjává vált a 20. század történelmi viharait megélt kisemberek sorsának.
A művet eddig 35 nyelvre fordították le, számtalan formában feldolgozták, több országban ma is ajánlott irodalom az iskolákban. Míg az olaszoknál például hihetetlen népszerűségnek örvend, több filmet is készítettek belőle, addig angolszász nyelvterületen sokkal nehezebben tört át a regény. Tengerentúli népszerűsítése céljából egy amerikai magyar producer a 60-as években felkérte Fábri Zoltán rendezőt, hogy készítse el a mű angol nyelvű filmváltozatát. Együtt írták a forgatókönyvet, illetve válogatták ki a londoni gyerekszínész iskolákból a szereplőket. Fábri filmje amúgy a legismertebb adaptációnak számít, ám a művet az Egyesült Államokban máig sem ismerik. A kedvezőtlen fogadtatás oka talán az lehet, hogy a regény befejezése - Nemecsek halála és a grund elvesztése - túl tragikus fordulat a hollywoodi történetekhez szokott közönség számára.
Idén a könyv megjelenésének évfordulója alkalmából különböző programokkal emlékeznek országszerte.