Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András, Párizs
Halálút turistajeggyel
Kimosdatták a francia államvasutat

A bordeaux-i fellebbviteli bíróság a múlt héten megsemmisítette azt a tavaly júniusi bírósági döntést, amely elmarasztalta a Francia Államvasutakat (SNCF) és a francia államot Alain Lipietz Európa-parlamenti képviselő édesapjának és nagybátyjának deportálása miatt. A halálútra az áldozatoknak kellett jegyet váltaniuk.

A Lipietz család által kezdeményezett perben tavaly nyáron a toulouse-i bíróság mintegy hatvanezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte az SNCF-et és a francia államot. A per során a Lipietz család jogi képviselői azzal érveltek, hogy az SNCF aktív közreműködőként vett részt a deportálásokban, harmadosztályú jegyárat számított fel minden egyes deportált után, ezzel szemben embertelen körülmények között szállította a hetvenötezer deportáltat, akik közül csak kétezer-ötszázan tértek vissza élve.


Alain Lipietz

A tavalyi bírósági döntést követően közel kétezer hasonló kártérítési pert kezdeményeztek a deportáltak családjai, a kártérítés jelen pillanatban azonban távolinak látszik. A toulouse-i bíróság döntésével szemben ugyanis az SNCF fellebbezést nyújtott be - a francia állam viszont nem -, s ezt fogadta el március 27-én a fellebbviteli bíróság.
A bíróság jogértelmezése szerint az SNCF állami vállalatként az állam utasításainak engedelmeskedett, így a felelősség egyedül a francia államot terheli. Az ügy külön érdekessége, hogy az SNCF-et Arno Klarsfeld, a híres nácivadász Serge Klarsfeld fia képviselte. (Serge Klarsfeld kezdeményezte a Klaus Barbie, a lyoni hóhér, Marice Papon és más háborús bűnösök elleni eljárásokat. 1979-ben az ODESSA nevű, exnácikból álló szervezet merényletet követett el ellene, hogy megállítsa.) Arno Klarsfeld értelmezése szerint az SNCF elítélése a felelősség helytelen keveredését eredményezné; a deportáltakat szállító vonatok szerinte már induláskor német irányítás alá tartoztak, így a felelősség nem a Francia Államvasutaké. A bíróság döntését követően a Lipietz család bejelentette, hogy az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé viszik.