Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Mélyvízben a Thorpedó
Doppingvád Ian Thorpe ellen: egy ország omlana össze

Négy hónappal a visszavonulását követően az ausztrál világbajnok úszó Ian Thorpe élete eddigi legnagyobb megmérettetésének nézhet elébe. A L’Equipe című francia sportlap által nyilvánosságra hozott információk szerint egy tavaly májusi vizsgálat eredményei alapján az ausztrál világklasszis doppingolt. Az úszó és vele együtt szinte egész Ausztrália tagadja a vádakat.


Ian Thorpe

„A jó hírnév sok nemes cselekedettel érlelődik meg, és azt egyetlen nemtelen tett összezúzza” - mondta egykor az amerikai „alapító atyák” egyike, Benjamin Franklin. Amennyiben kiderül, hogy Thorpe valóban doppingolt, csúfos véget ér egy világklasszisnak vélt sportoló fényes karrierje. Ha viszont az ausztrál úszó ártatlan, akkor valaki csúnyán bemocskolta eddig makulátlan hírnevét. „Sohasem csaltam - jelentette ki Thorpe a héten tartott sajtótájékoztatóján. - Mindig tartottam magam a doppingolással kapcsolatos szabályokhoz. Biztos vagyok benne, hogy az orvosi és tudományos vizsgálatok eredményei be fogják bizonyítani, hogy ártatlan vagyok.” Thorpe első világbajnoki címét alig tizenöt esztendősen, 1998-ban szerezte. Tizenegy vb- és öt ötkarikás arannyal zárta pályafutását, emellett 23 világcsúcs is fűződik a nevéhez.
Az ausztrál klasszis támogatói szerint képtelenség, hogy az ötszörös olimpiai aranyérmes „Torpedó” doppingolt volna - az úszó rendszeresen szót emelt a szerek használatával szemben. A francia újság állítása szerint Thorpe tavaly májusban olyan vizeletmintákat adott le az Ausztrál Doppingellenes Ügynökségnél (ASADA), amelyben a megengedettnél nagyobb mennyiségű tesztoszteron hormon és a tesztoszterontermelést serkentő luteinizáló hormon volt.