Vissza a tartalomjegyzékhez

Becski Leonóra
Régi újra szabva
2007 tavaszi-nyári divat

Az elmúlt évek egyediségre való törekvése és színes kavalkádja után a divat új vizekre evezett, már ami a külsőségeket illeti. Az egyediségre való törekvés most is jelen van, ám a folyamatok a visszájára fordultak. Az eddigi divatra oly jellemző aprólékos kézművesség és a stílusok keverése helyett idén az egyszerűség és a lezserség hirdeti a különlegességet, az újszerűt.

A jelenlegi divat-előrejelzések szerint a 2007-es nyári szezonban a hatvanas és nyolcvanas évek újszerűen átdolgozott stílusával, mintáival futhatunk össze - a harmadik évezred emberének ízlésvilágához és minőségi igényeihez igazítva.
Ami a legszembeötlőbb az idei trendben, az az egyszerű, tiszta színvilág, amely az előző évek ragyogó, meleg árnyalatait teljes mértékben nélkülözi. A vidám korall és a harsány türkiz helyett az idei nyár a fekete-fehér örök párosának dominanciájáról, valamint a klasszikus semleges színekről, szürkékről és földszínekről szól, ami - valljuk be - világviszonylatban is szokatlan. Szerencsére a neutrális színek mellett a pasztell- és a púderszínek, valamint a barna különböző árnyalatai (a kávébarnától a csokoládéig) is színesítik világunkat.
Aki kimondottan élénk színekre áhítozik, az sem marad ki a divatból, bár e koloritokat leginkább a sportos vonalú kollekciók kínálatában találja meg, ahol a tubusszínek (piros, zöld, kék, sárga) hol együtt, hol pedig a már említett semleges színekkel kombinálva jelennek meg.

2007 nyara egy tiszta, egyszerű stílust ígér a divat követőinek. A hangsúly a sallangoktól mentes, egyenes vonalvezetésen van, amely magas minőségi követelményeket állít fel a szabászatban és a textilgyártásban egyaránt.
Természetesen több, különféle igényt kielégítő kollekcióval találkozhatunk az idén is, mégis az eddigi pluralizmus helyett (ahol a sokféleség egyenértékűnek számított) egy domináns karakterjegy határozza meg az egymás mellett élő stílusokat. Az egyszerűséget túlhaladóan az idei divatra jellemző a lezserség és a szigorú, merev vonalvezetés együttes alkalmazása, illetve a nagyon bő, „túlméretezett” ruhadarabok kombinálása a nagyon szűkkel: visszatér az „A” és az „O” sziluett, a textilek mintázatában pedig a geometria és a hatvanas évek trendje uralkodik.
A legdominánsabb utcai ruhadarabok közé a női öltönyök, kosztümök tartoznak. Több stílusjegyet átvesznek a nyolcvanas évek férfi öltönydivatából: a blézerek gombolását általában duplasorral oldják meg, és az eddigi testre szabott ingek helyett lezserül hordott bő ingekkel találkozhatunk.
Divatba jön a blézer anyagából készült mellény, amelyet ing vagy ingblúz fölött önálló darabként is használhatunk. Blézerünkhöz hordhatunk egyenes szabású, magasított derekú szoknyát, de szűk nadrágot vagy nagyon bő szoknyanadrágot is, ám idén kissé bizarr módon a blézer-shortnadrág kombináció az igazán divatos.
Népszerűek lesznek a ruhaszerű ballonkabátok, amelyek lazán körbeölelik a testet, és amelyeket széles, nagy csatos övekkel húznak össze derékban. Újra megjelennek a katonai felöltők is, sok zsebbel - szintén semleges színekben - a praktikusság jegyében.

Az egyszerűség a nyári ruhák szabásában is megjelenik, ahol a dzsörzé-, illetve selyemkelméket nagyvonalúan kezelik. Visszatér az „A” sziluett: a derékvonalat hol a csípőre (a húszas éveket idézve), hol jóval a derék fölé (empire stílus) csúsztatják, de a szoknyarész minden esetben légiesen bő. A labdaszoknya, amely a nyolcvanas években volt divatban, újra visszatér.
Az utcai sportos viseletek is lezserségről tanúskodnak, ám hangulatában az eddigiektől teljesen különböznek.
A színes, harsány kollekció bő ingpólókkal, shortokkal és kötött ruhákkal teszi változatossá a divat világát.
Kiegészítőink szintén a hatvanas-nyolcvanas évek jegyében készülnek: rendkívül színes bizsukkal, cipőkkel, táskákkal és nagy, kerek napszemüvegekkel egészíthetjük ki öltözékünket.