Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Kész csapás
Katasztrófába sodorta Zimbabwét Robert Mugabe elnök

Véget érhet Robert Mugabe 27 éve tartó diktatúrája Zimbabwében. A nemzetközi figyelem középpontjában a Mugabe politikai jövőjéről szóló éles vita és az ellenzéki aktivistákkal szembeni állami hajtóvadászat áll, de egy ennél sokkal szörnyűbb humanitárius katasztrófa is fenyeget: az országot sújtó aszály és az erőszakos farmelkobzások miatt az idei gabonatermés kétharmada odaveszett.


Robert Mugabe Fotók: AP

Ha a 83 éves Mugabének sikerül hatalmát meghosszabbítania, az országot a teljes összeomlás fenyegetheti. A 10 éve tartó rossz gazdaságpolitika és állami szintű korrupció eredményeképpen az egykor „Afrika kenyereskosaraként” ismert Zimbabwe lakosságának egy jelentős hányadát ma már csak a nemzetközi élelmiszersegélyek tartják életben.
Az országban már hatodik éve tart a gabonahiány - amióta Mugabe egy drasztikus lépéssel államosította a szakképzett fehér földtulajdonosok farmjait. 2000-ben még közel négyezer fehér farmtulajdonos dolgozott Zimbabwében - mára a számuk mintegy száz-kétszázra csökkent. A legtöbb farm Mugabe politikai szövetségeseinek a tulajdonába került, akiket elsősorban a farmokon felépült szép házak vonzottak, nem pedig a földművelés…
„A történelem legnagyobb humanitárius katasztrófájának a szélén állunk - állítja David Coltart, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) egyik képviselője. - Már most Zimbabwében a legalacsonyabb a születéskor várható életkor és a legmagasabb az infláció. Ha ehhez hozzájön még az aszály, akkor az országban éhínség fog kitörni.”
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Világélelmezési Program korlátozott számú ételcsomagjai sem a leginkább rászorulókhoz jutnak el. A 88 éves Ludidi Ntzombane, Mandluntsha falu vezetője szerint az ételadományokat elsősorban a kormánypárt támogatói kapják meg. Ludidi összesen tizennégy évet ült börtönben politikai meggyőződése miatt.
„A teherautó megérkezik, de azt mondják: nincs elég, az AIDS-betegeknek megy a többi… De mi látjuk, hogy kik kapják, és tudjuk azt is, hogy miért. Büntetnek azért, mert nem támogatjuk Mugabét. Az emberek félnek, nem merik kimondani azt, amit gondolnak. Megverik azokat, akik a kormányt kritizálják. Ez nem szabadság…”
A figyelmeztetés nemcsak az országon belülről érkezik. A napokban Mugabével szemben minden eddiginél élesebb nemzetközi kritika is megfogalmazódott - és ezúttal már afrikai országok vezetőitől is. Mugabe kormányzó pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) pedig pontosan ezen a héten hoz döntést azzal kapcsolatosan, hogy a diktátor indulhat-e a jövőre esedékes elnökválasztáson.