Vissza a tartalomjegyzékhez

Márványi Péter
Árokásás Erdélyben

Egy új uniós tagállamban általában komoly kérdés, ki kit képvisel az Európai Parlamentben, de ami most a romániai magyarság körében a választások körül zajlik, alaposan túlnő az uniós kereteken. A Tőkés László fémjelezte egyik, és a Markó Béla nevéhez köthető másik oldal most először ütközik meg frontálisan. Az EU-választások őszre tolódtak ugyan, de a belpolitikában kialakult iszapbirkózás sajnos az egész erdélyi magyarságot besározza.


Tőkés László

Voltak kongresszusok és fórumok, rendezvények és ellenrendezvények; amíg ki nem vált az ellenzéki frakció, a Reform Tömörülés, addig az RMDSZ „kis parlamentjében”, a Szövetségi Képviselők Tanácsában zajlottak a fő csatározások. Szerepeltek az RMDSZ-hez képest ellenzéki, illetve független jelöltek is a helyi választásokon. De igazából most először szembesül teljes értékű kihívással a szövetség, amikor Tőkés igent mondott a felkérésre, hogy legyen a különféle RMDSZ-en kívüli politikai tömörülések közös független jelöltje - persze ehhez az is kellett, hogy az RMDSZ pedig a várakozásokkal ellentétben mégsem vállalta a kompromisszumot, hogy Tőkést vagy a hozzá közelállók egyikét a maga listáján, és persze befutó helyen indítsa.
Most mindenesetre valóban kiderülhet, kinek van igaza: azoknak, akik azt mondják, hogy az RMDSZ - legalábbis a vezetése - az emberektől elszakadt, a román többséget kiszolgáló, kizárólag a saját vagyonuk és hatalmuk gyarapodásával foglalkozó megalkuvók csapata, akik csak mímelik az autonómia iránti elkötelezettséget; - vagy azoknak, akik szerint Tőkés és társai az eddigi vívmányokat is veszélyeztető amatőr kalandorok, akiknek semmi sem drága, csak hogy tizenhét év kudarca után végre átvegyék a romániai magyarság feletti hegemóniát, és akik felelőtlenül és tartalmatlanul vagdalkoznak az autonómiával. Pontosabban: ha nem is derül ki, kinek van igaza, az kiderülhet, kinek hisznek az emberek, kiről hiszik el a másik oldal állításait, melyik tábornak van igazi támogatottsága.


Markó Béla