Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Róma és a Szent Grál
Folytatódik az ókori kincsvadászat

A Szent Grál Rómában van - állítja egy olasz tudós, aki szerint az egyik római bazilika mozaikpadlója egyértelműen arra utal, hogy a Jézus által az utolsó vacsorán használt kehely az Örök Városban van elrejtve. A tudós azt is tudni véli, pontosan hol található a Szent Grál.

Évszázadokon keresztül Rómában őrizték, sőt, nem kizárt, hogy a Szent Grál még ma is Rómában van. Természetesen elrejtve. Ezt állítja Alfredo Barbagallo olasz tudós, aki a húsvét előtti napokban sajtótájékoztatón akarja nyilvánosságra hozni felfedezését, de addig is valamennyit elárult a titokból. Barbagallo szerint az egykori római városfalon kívül eső Szent Lőrinc-bazilikában van a kulcs, itt rejlik az útmutatás ahhoz, hogy rátaláljunk az évszázadok óta az egész világon keresett ereklyére. A római bazilikában, Szent Lőrinc sírjának közelében, a XIII. századi mozaikpadlón a Szent Grál ábrázolása látszik. Nem véletlen - mondja Barbagallo, aki arra emlékeztetett, hogy Szent Lőrinc 258 augusztusában, néhány nappal azelőtt, hogy mártírhalált halt volna, II. Sixtus pápától megkapta a kelyhet. De hol van ma a kehely? A szent sírja és a mozaik arra utalnának, hogy a kincset a közeli katakombákban kell keresni.
A Szent Grált jelenleg a világ tizenkét különböző helye tulajdonítja sajátjának: a genovai Szent Lőrinc- székesegyházban őrzött kelyhet is a Grállal azonosítják, ahogyan a spanyol Valencia-székesegyházának kelyhét is, amelynek a legenda szerint az eredeti példányát Szent Péter hozta Rómába.
Tavaly A Da Vinci-kód bemutatása után föld alatti érzékelési technikát felhasználva igyekezett átkutatni egy skóciai szervezet az Edinburgh közelében fekvő Rosslyn-kápolnát, amely a film egyik kulcsjelenetében szerepel.