Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Üzen a mozijegy

Az E-Group Budapesten is bemutatta a világ legjelentősebb mobiltechnológiai kiállításán, a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC (Near Field Communication) mobilmegoldásait. A fizikai összeköttetést nem igénylő alkalmazások lényege, hogy a mobiltelefonokba ültetett chipek szinte bármilyen - az NFC-technológiát támogató - elektronikus eszközzel képesek kommunikálni.

Az új technológia elterjedésével a megfelelő leolvasóhoz érintett mobiltelefonnal a jövőben többek között mozijegyet, buszjegyet válthatunk, vagy jelszó megadása nélkül beléphetünk az operációs rendszerbe, weboldalakra, navigációs útmutatást kaphatunk egy adott bolt eléréséhez. A Hetek kérdéseire Nagy András, az E-Group vezető technológiai tanácsadója válaszolt.

Hogyan látja Magyarországon az RFID technológia közeljövőjét?
- Az RFID-technológia rohamosan terjed a világban, így Magyarországot sem fogja elkerülni. 2-3 éven belül minden második mobiltelefon képes lesz NFC-kommunikációra, így az ezt kiaknázó alkalmazások számának jelentős növekedése várható. A rendszer képes arra, hogy jelszavakat tároljon a mobiltelefonon és automatikus belépést tegyen lehetővé az operációs rendszerbe vagy webes alkalmazásokba. A virtuális jegyként funkcionáló mobiltelefonnal az interneten megvásárolt mozijegyet letöltve a telefonba, a moziba a telefon odaérintésével lehet belépni. Lehetséges lesz GPS-navigáció is egy hirdetésre ragasztott címke segítségével.
 Mennyire vagyunk lemaradva a világtrend élvonalától?
- Az RFID technológia már nem új keletű, a felhasználásában legalább 2-3 éves lemaradásunk van. Azonban az említett NFC-technológiával, illetve a ráépülő alkalmazási lehetőségekkel még a világ többi részén is csak most ismerkednek, egy-két éven belül várhatók széles körben megjelenő alkalmazások.
Drága ez az új módszer?
- Jelenleg mindez még nem tartozik a legolcsóbb technológiák közé, de amint széles körben elérhető lesz, és bizonyos folyamatok egyszerűsödnek majd, úgy kényelmesebbé, takarékosabbá is válik.
Mi a garancia arra, hogy az új technológia nem szolgáltatja ki személyes adatainkat?
- A technológia nyílt, és szabványokon alapszik, megfelelő tervezéssel, illetve a biztonsági elemek használatával és a rendszerekben való alkalmazásával a visszaélések elkerülhetőek. A cél az, hogy ezt a technikai, technológiai megoldást a felhasználók megfelelően és jól használják.