Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Kisebb a hiány februárban

Februárban a prognózisnál kedvezőbben alakult az államháztartás helyzete. Az államháztartás hiánya 216,9 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium várakozása szerint a hiány február végén elérte volna a 447,4 milliárd forintot. Az első két hónapban a prognózishoz képest a GDP 0,2 százalékával kisebb a deficit.

Új, olcsóbb pártfinanszírozás

Módosítanák a pártfinanszírozásról szóló jogszabályt, és lecserélnék az államháztartási törvényt a számvevők által kidolgozott 15 pontos javaslat alapján. Erre tett javaslatot az Állami Számvevőszék és a gazdasági tárca. Kóka János gazdasági miniszter szerint az új szabályozás milliárdos megtakarításokat tenne lehetővé.

Budapest a legolcsóbb

A magyar főváros kínálja a legalacsonyabb megélhetési költségeket a dollárban fizetett kiküldötteknek a közép-európai EU-tagállamok nagyvárosai közül - derült ki az Economist Intelligence Unit kedden kiadott féléves listájából. Ráadásul jelentősen lejjebb is csúsztunk az előző hasonló felmérés óta. A 132 várost tartalmazó listát hagyományosan New York és a norvégiai Oslo vezeti. A korábban hosszú ideig listavezető japán főváros, Tokió viszont a második helyről az ötödikre került 124 ponttal. Kelet-Európa messze legdrágább városa Moszkva.

Chip-kártya: csípsz?

A szakemberek már a klasszikus bankkártyák halálától tartanak. „A chipkártyák Magyarországon jelentős fejlődés előtt állnak, néhány év múlva már minden bankkártyát csak chippel ellátva lehet forgalomba hozni” - mondta Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Az utóbbi tíz évben a magyarországi pénzforgalomban folyamatosan teret nyertek az intelligens kártyák, amelyek lényegében „mini számítógéppel” ellátott chipkártyák.

Google vs. Microsoft

A Microsoft arra készül, hogy támadást indít a Google ellen, mivel az informatikai cég szerint a keresőóriás rivális könyvkereső szolgáltatásával rendszeresen megsérti a szerzői jogokat. A Google rendszerében szerzői joggal védett munkák is megtalálhatóak. A Microsoft ügyvédje szerint a Google ezzel veszélyezteti a szerzők profitját - közölte a BBC News.
A Google azt tervezi, hogy könyvek és újságcikkek milliót teszi elérhetővé virtuális könyvtárában.