Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyurácz Ottília
Családanyák veszélyben
Tombol a testkultusz

Egy érzéketlen férj két gyerekszülés után azzal gyötörte csinos feleségét, hogy fogyjon le. Az asszony a végén már napi negyed liter tejen élt, és semmit nem mert enni. Ma csontsovány, és kórházban van. Az ő esete jól példázza:
a nők önértékelése hihetetlen mértékben függ a férfiak véleményétől, különösen a férjekétől. Márpedig a média által sugallt szexideál mind a nőket, mind a férfiakat frusztrálja, és válságba sodorja a házasságokat. Olyannyira, hogy egyes férfiak képesek agyonszekálni a feleségüket a külsejük miatt, mert három gyerek után nem úgy néznek ki mint egy húszéves filmsztár. Vagy - mint az alábbi eset szereplői - egyszerűen lecserélik az asszonyt egy fiatal csinibabára. Akiről viszont közelről kiderül: ingerült anorexiás, kész pokol együtt élni vele.

A 36 éves Ágnes sohasem volt nádszálvékony alkat. Amikor 15 éve megismerkedett a férjével, annak így tetszett, mint mondta: nem szereti a csontkollekciókat. Az első szülés után viszont Ágnesen rajta maradt néhány kiló. Utána a férje egyre gyakrabban tette szóvá a túlsúlyát. „Először, csak akkor tett célzást túlzottan gömbölyded formáimra, ha meglátott a tévében egy vékony nőt,- mondja az asszony. - Később már az utcán is egyre feltűnőbben bámulta a nőket mellettem, sőt, egyszer még azt is megjegyezte, hogy szívesen lecserélne egy ilyen bombázóra, persze »csak viccből«. Nagyon megalázó volt, sokszor társaságban is képes volt hangosan összehasonlítani soványabb barátnőimmel.”