Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Jó a konvergenciaprogram

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa, az Ecofin elfogadta a magyar kormány által tavaly decemberben benyújtott konvergenciaprogramot. A tanács nem kért kiegészítést, de felhívta a magyar kormányt arra, hogy maradéktalanul hajtsa végre a 2007-es költségvetést, mert ebben látják a program megvalósulásának első érdemi lépéssorát.

Alapkamat: 8%

Változatlanul 8 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács, amelynek ülésén utoljára vett részt a leköszönő jegybankelnök, Járai Zsigmond. Az MNB inflációs jelentésében 7,4 százalékra emelte az idei várható átlagos pénzromlási ütemet, az euró árfolyamát pedig 2007-ben átlagosan 253 forint 80 fillérre várja.

Bezárnak 66 postahivatalt

Újabb 66 postahivatal nem nyit ki csütörtökön országszerte. Elsősorban olyan postahivatalokról van szó, amelyeknek forgalma harmada-fele csupán a megmaradó hivatalok átlagos forgalmának. Az idén már bezárt és bezárandó 103 postahivatal több mint 500 millió forint működési és fenntartási költség megtakarítását jelenti.

Szegény gazdagok

Az OECD adatai szerint Magyarországon a legmagasabbak a leggazdagabbakat terhelő adó- és járulékterhek. A felmérés szerint 2005-ben közel 70 százalékos adó is sújthatta a magyarországi vagyonosokat. Ezzel hazánk megelőz olyan gazdag országokat, mint Dánia (63 százalék), vagy Belgium (59,3 százalék). Szlovákia 29,9 százalékkal Európa „adóparadicsoma”.

Boldog, boldogtalan

A dánok, a hollandok és a belgák a legboldogabb emberek az EU-ban, míg a magyarok szokás szerint a boldogságindex hátsó harmadában találhatók. A dánok 97 százaléka boldognak vallja magát, míg a hollandok és a belgák 95, illetve 94 százaléka nyilatkozott így.
A magyarok 68 százaléka mondta azt, hogy elégedett a sorsával.

Elvárt adó törölve

Az Alkotmánybíróság törölte az elvárt adó intézményét a társaságiadó-törvényből. Ezzel mintegy 55 milliárd forintot bukott az államkassza. A kormány az elvárt adóval azokat a vállalkozásokat próbálta adózásra kényszeríteni, amelyek mesterségesen veszteségesnek vagy nullszaldósnak könyvelik tevékenységüket.