Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Welcome to Hungary

Tartanak március 15-étől a fővárosi szállodák. Az őszi utcai zavargások ugyanis nemcsak a budapestieknek okoztak bosszúságot, hanem a turizmusban is érzékelhető visszaesést eredményeztek. Ha a forradalom ünnepén újra elszabadulnak az indulatok, az eddig kétmilliárdos kárt okozó bizalomvesztés tovább mélyülhet.


Fotó: Németh Tamás

Október 23-án a kordonnal körülvett Hotel Parlament vendégei érthetően kissé zavarban voltak. Nem értették például, hogy miért kell a recepció segítségét kérni abban, hogy a rendőrök előtt igazolják, ők igenis ebben a hotelben laknak. Mások folyamatosan kérdezgették, hogy mennyire biztonságos a város. Nem véletlen, hogy novemberben a szálloda forgalma 8-10 százalékkal csökkent a tervezetthez képest. „Ez a hónap mindig egy kicsit gyengébb, de békeidőben napi öt-hat foglalás azért érkezik hozzánk. Most viszont volt, hogy napokig nem kerestek bennünket” - mondta lapunknak Patakfalvi Réka, a Best Western Premier-lánchoz tartozó szálloda értékesítési és marketingigazgatója. Március 15-ével kapcsolatban nem tapasztalnak tömeges lemondásokat, de tartanak attól, hogy ismét zavargások lesznek, ezért az egyébként csak éjszakai szolgálatot teljesítő biztonsági őrt nappalra is berendelik.
Parti János, a Budapesten tizenkét szállodát működtető Danubius Hotels Group marketingigazgatója azt mondja, hogy a forgalomcsökkenés náluk nemcsak novemberre, hanem decemberre és januárra is jellemző volt. „Körülbelül 10 százalékkal kevesebb volt a foglalásunk ezekben a hónapokban. Ezzel az egyébként folyamatos forgalomnövekedésünk üteme a felére esett vissza, ami több tízmilliós kiesést jelentett” - meséli. A csoport fővárosi szállodáinak kihasználtsága tavaly március közepén 70 százalékos volt, jelenleg 55 százalékos, és bár ez várhatóan még emelkedni fog, úgy tűnik, nem érik el a tavalyi szintet. „Érdekes, hogy ezzel szemben a vidéki szállodáink március 15-én tele lesznek többnyire belföldi vendégekkel, vagyis úgy tűnik, az emberek igyekeznek elmenekülni a fővárosból” - tette hozzá Parti János.
Meglepődés és csalódás - a külföldieknek fővárosi programokat szervező City Travel igazgatója, Cséki Lajos szerint ezzel a két szóval lehet leírni, hogy az őszi események milyen reakciókat váltottak ki vendégeikből. „2001. szeptember 11-e után a turisták számára a legfőbb szempont a biztonság lett, ha ebben kétségeik támadnak, más célpont után néznek. A tévéostromig és az október 23-ai eseményekig Budapest békés város volt, ahol az átlagban két és fél napra érkező látogatók maximálisan jól érezhették magukat. Azóta sajnos a megítélésünk némiképp megváltozott” - magyarázza az utazási iroda vezetője, hozzátéve, hogy szeptember-október óta a vendégforgalom érezhetően visszaesett. Azt mondja, hogy március 15-én délután csak vidéki programokat szerveznek, budapesti városnézés nem lesz.
„A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben 3-4 százalékkal, októberben 8-10 százalékkal, novemberben pedig 10-12 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom a fővárosi szállodákban, mint egy évvel azelőtt. Ez a szolgáltatási díjakat is beleszámolva eddig összességében körülbelül kétmilliárd forint kiesést jelentett” - mondta el kérdésünkre Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára. A fővárosi szállodákban egyébként évről évre kevesebb a vendégéjszakák száma, de a csökkenés mértéke mindössze
1 százalék körüli. „Nyilvánvaló, hogy ha a BBC-n és a CNN-en bemutatják, hogy Budapest utcáin huligánok randalíroznak, és közben egy tank is előkerül, sokan más utazási célpontot választanak” - mondta Kovács István. Hozzátette: még most is érzékelhető egy kis bizalmatlanság a külfödiek részéről, amit csak tovább mélyítene, ha márciusban újból elszabadulnának az indulatok.