Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Sávos demokrácia

Hosszú hallgatás után Orbán Viktor is elmondta véleményét az árpádsávos zászlókról. Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában a Fidesz elnöke kijelentette: a sávos lobogó „nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilaskeresztet rajzoltak. Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken”.

Miután a zászlókat s így saját pártrendezvényeiket tisztára mosta, az ellenzék vezére a magyar demokráciáról is elmondta véleményét. Mégpedig azt, hogy az nem létezik. Orbán a lényeget elismételve hangsúlyozta, hogy „a demokrácia keretein belüli megoldásokat keresünk, még most is, amikor meggyőződésem szerint Magyarországon már nincsen demokrácia”. Ezután a megoldás következett: az ország bajainak orvoslása az előrehozott választások lennének.
A pártelnök szavairól nyilatkozva Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője elmondta a Heteknek, hogy Orbán mostani kijelentései illeszkednek azoknak a sorába, melyeket a pártelnök már 2006 ősze óta folyamatosan képvisel. A szakember úgy véli, az ellenzék vezére tudatosan fogalmaz kétértelműen, mert „így képes megszólítani a szélsőjobboldali erőket”. Szerinte az orbáni taktika általában arra épül, hogy először egy radikális mondattal elmondja azt, amit a fentiek hallani szeretnének, majd egy részletezőbb, de enyhébb megfogalmazással tompítja az elmondottak élét. A kijelentések célja saját pozíciójának erősítése és a kormány folyamatos destabilizálása. Az árpádsávokra vonatkozó magyarázattal kapcsolatban Juhász annyit jegyzett meg: mindig az adott környezettől függ, hogy a szimbólum történelmi lobogóként vagy szélsőjobboldali jelképként kerül előtérbe egy rendezvényen.