Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Ünnepi áldozatok
Perelnek az augusztus 20-ai vihar károsultjai

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése, valamint a Miniszterelnöki Hivatal által vezetett kormányzati vizsgálat megállapításait alapul véve indítottak harmincketten kártérítési pert a tavaly augusztus 20-ai tűzijáték alatt bekövetkezett személyi sérülések és halálesetek miatt. Az alperesek között szerepel a parádét lebonyolító két kft. mellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Miniszterelnöki Hivatal és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ünnep pusztító viharában több mint háromszáz ember sérült meg, és öt ember vesztette életét.

A Hantos Ádám ügyvéd által benyújtott, 6 millió 250 ezer forint megfizetése iránti kereset szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 2006. augusztus 20-án reggel 9-től folyamatosan küldte az általános riasztásokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) a közelgő viharról. 18.23-kor megkapták a Közép-Dunántúli régióra vonatkozó piros (legmagasabb) szintű riasztást, majd 19.39-kor újra értesítették őket, hogy nyugat felől 90 km/h körüli viharos széllel kísért zivatarzóna éri el a térséget. A katasztrófavédelem munkatársai csak 23.36 körül olvasták el azt az e-mailt, amely másfél órával a tragédia előtt már rendelkezésükre állt.
A fővárosban 21.00-kor kezdődött a tűzijáték, majd 21.08-kor lecsapott a vihar. A mintegy másfél millió néző pánikszerű menekülésbe kezdett: több mint háromszázan megsérültek, és öt ember életét vesztette. A személyi sérüléseket szinte kivétel nélkül a kidőlő fák, háztetőkről lehulló cserepek és összedőlt sátrak okozták. Egy erdélyi magyar házaspár azért veszítette életét, mert a csónakjuk az erős szél miatt felborult, és a Dunába fulladtak.
Az eset kapcsán felmentették hivatalából a Miniszterelnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjét, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletvezetőjét. Tatár Attilát, az OKF főigazgatóját és helyettesét, Hofmann Imrét Lamperth Mónika miniszter asszony a riasztási rendszer működési hiányosságai és a kellő figyelem hiánya miatt feddésben részesítette. Demeter Istvánt, a Vészhelyzet-kezelési Főosztály vezetőjét fegyelmi eljárás után nyugdíjazták. A Szilvássy György miniszter által vezetett kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a tűzijáték szervezői a szerződés előkészítésekor, valamint a tűzijáték lebonyolításával kapcsolatban nem jártak el kellő gondossággal.
Az ügyvéd szerint azért terheli felelősség a rendőrséget is, mert bár 20.20 perckor tájékozódtak az időjárásról, és pontos információt kaptak a közelgő nagy erejű viharról - Székesfehérvárral, Siófokkal és Kaposvárral ellentétben -, mégsem fújták le a tűzijáték megrendezését, és nem tájékoztatták a helyszínen tartózkodó nézőket a kockázatokról.
Hantos Ádám tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is elutasította a peren kívüli megegyezés lehetőségét, pedig ha az orvosszakértői vizsgálatok lezárulnak, a 6 milliós követelés akár 100 millióra is felugorhat.