Vissza a tartalomjegyzékhez


Romatársadalom

Tisztelt Szerkesztőség!

Gratulálok a múlt heti roma-fókuszhoz. Alapvetően jó a cikksorozat, mert figyelmeztet, de az OCÖ-választások kontextusába ágyazottan olyan üzenetet sugall, mintha a cigány vezetőkön bármi is múlt volna, vagy múlna a jövőben. Szerintem a „gádzsó” hatalmi-gazdasági stb. érdekek, és azok képviselőivel együtt, a tudomány hiteles embereinek értékelésével lehetett volna teljesebb, de így is informatív. Raduly József az interjúban valótlanságot állít, mert nem lemondott az OCÖ alelnöki posztjáról, hanem a nyílt jelölésnél a 10 százalékot sem érte el. (Miután a Fradi-pályán húzta a száztagúval az MDF-nek.)

Horváth Aladár, az OCÖ egykori elnöke

Tisztelt Szerkesztőség!

Kíváncsian olvastam a Hetek február 23-i számában a cigánysággal foglalkozó összeállítást. Örülök a témának, mert agyon van hallgatva, holott mielőbb szembe kellene nézni a valósággal és hatékony megoldásokat keresni.
A cikk elolvasása után már világosabb számomra, hogy ez az ügy - komplexitásán túl - miért nem javul. Mert nem akarják megoldani, akiknek hatalmuk lehetne rá. A mindenkori kormány a cigányság vezetőinek zsebét teletömi, nem ellenőrzi a pénzek felhasználását, így azok gátlástalanul szétharácsolhatják a milliókat. 
Gratulálok a cikk elején szereplő nagy fotó készítőjének is. Ahogy elolvasom az írásokat, az Osztálykülönbség című cikknél képzeletemben megjelenik, ahogy a már nagyobb gyerekek a telepről bemennek az iskolába: egy időgép segítségével több évtizedet utaznak előre, majd iskola után - ismét az időgéppel - haza. Közben olvasom az újabb szélsőséget: 300 millióért építenek hat lakást a romáknak. Elnézést, nekem ki fog lakást építeni? Ha van ilyen, név és cím a szerkesztőségben!
Hogyan lehet integrálni azokat, akik igazából nem is akarnak integrálódni? Az integráció híveinek azt javaslom, telepítsenek maguk köré roma családokat; úgy hatékonyabban tudják segíteni polgártársaik szocializálódását, ha közvetlen érintkezésben vannak velük nap mint nap.
Véleményem szerint nem lehet az ügyet megoldani anélkül, hogy a romák is meg akarjanak változni. El kellene hagyniuk kultúrájukból egyes elemeket, különösen azokat, amelyek a - mindenkire vonatkozó - törvényekbe is beleütköznek.
Kérem, ne hagyják kihűlni a témát.

Üdvözlettel:
L. B.