Vissza a tartalomjegyzékhez

Tóth Kata
Keszthely, a Balaton fővárosa

Ha Keszthely, akkor Festetics-kastély. A hangulatos kisváros méltán érdemelte ki 2000-ben a „Balaton fővárosa” megtisztelő címet.
Keszthely egy igazi kis turistaváros a Balaton partján. Városnézéssel egybekötött sétánk egyik alappillére a már említett Festetics-kastély, amely barokk stílusban épült. Az egyik legkiemelkedőbb kiállítása a főúri életmódot kívánja bemutatni, valamint a Festetics-család történetét. További érdekessége a könyvtár, amely több mint nyolcvanezer kötettel rendelkezik! A kastélyban szinte minden szombaton van legalább egy, olykor több esküvő is egymás után, ami persze nem meglepő, hiszen a tükörterem és a park minden túlzás nélkül egyszerűen lenyűgöző.

Ahogy a kastély parkját elhagyjuk, szembe találjuk magunkat a sétálóutcával, ahol gyönyörű műemlék épületeket láthatunk, romantikus és eklektikus stílusban. A sétálóutca egyik szintén jelentős nevezetessége a több mint kétszáz éves zsinagóga és a mellette fekvő, az egész országban egyedülálló Bibliai kert. A város Fő terére érkezve a Városháza mellett találjuk a Balatoni Kongresszusi Központot és Színházat, amely márciusban is színes programokkal várja az érdeklődőket, például a Budapest Ragtime Band koncertjével.
Nem messze a város szívétől terül el a Helikon Park, amely természetvédelmi terület is egyben. A Balaton partján sétálva pedig gyönyörködhetünk a Keszthelyi-öböl csodálatos látványában, valamint a Balaton parton egyedülálló módon megmaradt 19. század végi szállodák egyedi stílusában.
Keszthelyen alapították az ország első mezőgazdasági felsőoktatási intézményét is, a Georgikont. A felsőoktatási intézménynek köszönhetően, amely most a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Karaként működik, Keszthely elnyerte az egyetemváros címet is.