Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Új korszak kezdődik
Simor András MNB-elnöki kinevezése kedvező piaci fogadtatásra lelt

Szilárd bankszektorbeli tapasztalatokkal bíró, jó menedzsertípusnak titulálták a londoni Barclays Capital piaci elemzői a jegybankelnöki poszt várományosát, Simor Andrást, aki - ha minden a tervek szerint halad - az utolsó független magyar jegybankelnöke lesz az országnak.


Gyurcsány Ferenc és Simor András
Fotó: MTI

Simor Andrást már csak a formálisnak mondható köztársasági elnöki kinevezés választja el attól, hogy elfoglalja a jegybankelnöki székét, mivel az Országgyűlés Gazdasági és a Költségvetési Bizottsága is elfogadta, és támogatásáról biztosította a jelöltet.
Ha minden a konvergenciaprogram szerint alakul, ő lehet az utolsó független magyar jegybankelnök, mivel a várhatóan 2012-ben lejáró mandátuma idején vezetjük be az eurót. Piaci elemzők azonban ennél közelebbi változást is remélnek tőle: azt, hogy elnökségével enyhül a feszültség a kormány és a jegybank között.
Simor jelöltségének megerősítésére pozitívan reagáltak a piacok, a külföldi és a hazai elemzők is egybehangzóan kedvezően nyilatkoztak. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési csoportjának alelnöke szerint Simor András személyében „jó jelöltről” van szó, és Simor választása Gyurcsány Ferenc erős pozícióját tükrözi a kormányon és a saját pártján belül. Evans arra számít, hogy a Simor vezette jegybank jóval kevésbé kritizálja majd a kormány gazdaságpolitikáját, mint Járai, így várhatóan enyhül a gyakran csípős hangnem a kormány és az MNB között.
Több külföldi elemző kiemelte Simor „viszonylagos politikamentességének” előnyeit. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Simor András jelölése egyértelmű szakítást jelent az eddigi gyakorlattal, amikor is „politikai hivatalnokok” foglalták el a jegybankelnöki széket. Emiatt - fogalmazott a lap - javulhat a jegybank és a kormány közötti kapcsolat.