Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Bajnai: Brüsszel elégedett

Nincsenek alapvető tartalmi vitái az Európai Bizottságnak és Magyarországnak a nemzeti fejlesztési stratégiát illetően. Brüsszelben a magyar helyzetjellemzést megalapozottnak nevezték - jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv jóváhagyása április elejére várható.

Járai örökösei

Úgy tűnik, hárman is esélyesek Járai Zsigmond tavasszal megüresedő jegybankelnöki székére. Az eddig „biztos befutónak” tekintett Simor András, a Deloitte elnök-vezérigazgatója mellett Bodnár Zoltán, az Eximbank Zrt. vezérigazgatója és Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa is eséllyel indul a posztra.

EU: Utálják az eurót

Az euróövezeti tagállamok polgárainak nagy többsége szerint országuk gazdaságát károsította az euró bevezetése. Úgy vélik, hogy országuk helyett más EU-tagállamok húztak hasznot az euróból - olvasható a Financial Times széleskörű felmérésében. Az euróövezeti polgárok többsége szerint ugyanakkor az EU-gazdaság egészére pozitív hatással van a közös pénz. A régi tagállamok nem fogadták lelkesedéssel Románia és Bulgária idei felvételét sem.

Olimpia 2020

A 2002-ben elkészült olimpiai megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása során a Pricewaterhouse-Coopers (PwC) arra a megállapításra jutott, hogy 2020-ra vonatkozóan megteremthetők a budapesti olimpia szükséges feltételei. A rendezés nettó költsége 518 milliárd forint lenne, az ehhez szükséges fejlesztések költsége pedig nettó 4646 milliárd forintra rúgna.

Illegális hóvirág

A szegedi fővámhivatal járőrei egy német kisteherautó ellenőrzése során a járműben mintegy 21 ezer hóvirágot találtak, melyet a sofőr az okmányok szerint Németországba szállított. A hóvirág védett növény, a sofőr azonban nem tudta bemutatni a szállítmányra vonatkozó természetvédelmi hatósági engedélyt. A szállítmány eszmei értéke 220 millió forint.