Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Az ember okozza

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága (IPCC) nyilvánosságra hozta negyedik tanulmányát a globális klímaváltozásról, mely szerint a természeti folyamatok egyre gyorsuló változása elsősorban az emberi beavatkozás következménye. A vészjósló figyelmeztetést alátámasztani látszanak a világ több pontját is sújtó természeti katasztrófák.

Edwards is ringbe száll

Újabb demokrata elnökjelölt száll versenybe John Edwards korábbi alelnökjelölt személyében az Egyesült Államok elnöki székéért. Célja elérése érdekében Edwards máris provokatív kampányba fogott az amerikaiakat érdeklő valamenynyi témával kapcsolatban.

Megint jön az ár

Soha nem látott méretű árvíz tombol Indonéziában, ahol 25-re emelkedett a halálos áldozatok száma, 340 ezer ember vált hajléktalanná, Jakarta 75 százalékát víz borítja. Az elöntött városrészekben járványok kitörésétől, illetve patkányinváziótól tartanak.

A holokausztról fársziul

Február elseje óta fárszi (perzsa) nyelven is olvasható az izraeli Jad Vasem múzem honlapja (http://www.yadvashem.org). Január végén számos, a holokausztról szóló dokumentum és fénykép is elérhető volt a múzeum portálján.

Újra támad a H5N1

Több országban, így hazánkon kívül Nagy-Britanniában, Nigériában és Indonéziában is újra támad a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek újabb gócpontokat azonosítottak, azonban Brüsszel nem tart újabb járványtól, és elegendőnek ítéli a tavaly életbe léptetett biztonsági intézkedéseket.

Lebuktak a pedofilok

Újabb nemzetközi gyerekpornó-hálózatot leplezett le az osztrák rendőrség.
A bejelentés szerint a hálózathoz 77 országból több mint 2300-an tartoztak. Az FBI közel 700 amerikai gyanúsított ügyében nyomoz, a francia hatóságok mintegy 100 fő ellen indítottak eljárást. A legkevésbé Ausztria érintett, ott mindössze 23 személy ügyében nyomoz a rendőrség.