Vissza a tartalomjegyzékhez

Vizin Balázs
Gittegyletek háborúja
Megosztottak a Kossuth téri forradalmárok

Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk százéves jubileuma egyben meglepő párhuzamot is produkál az általa megálmodottakkal. Hazánkban is létrejöttek a grundért küzdő „gittegyletek”, akik ezúttal a Kossuth térre tűznék ki zászlóikat. Eddigi kudarcuk (Áts) Feri lelkén szárad, aki jól einstandolt, és műveleti terület maradt a hőn áhított „grund”. Megtalálhatjuk közöttük a Bokához hasonló vezetőket, a Geréb-féle árulókat és a Nemecsek Ernőhöz hasonló önfeláldozó alkatokat is. Az ellenségképbe pedig jól illeszkednek a „galád vörösingesek”.


Fotó: Somorjai L.

A Kossuth tér szervezetei a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után kezdtek életre kelni. Laczner „Satu” Ferdinánd szerint szeptember 17-én még minden szervezés nélkül, teljesen spontán módon, civil kezdeményezésként alakult ki a közösség. „Amikor meghallottam az őszödi beszédet, mérgemben elkezdtem fekete festékkel lemázolni a szocialista Horváth Csaba plakátjait Pasaréten. Ekkor szólt rám az egyik benzinkutas: Satu, te itt festegetsz, amikor a Kossuth téren már gyülekeznek az emberek. Több se kellett, én is kimentem” - emlékszik vissza az első lépésekre a Kossuth tériek egyik vezéralakja. A tüntetők által létrehozott első tömörülést a kényszer szülte, mivel a rendőrség bejelentés híján szeptember 18-án 14 óra-kor kénytelen lett volna feloszlatni a spontán megmozdulást. Ennek a ténynek a tudatában Takács András szervezésével gyorsan öt ügyvivőt választottak, és szervezett formába öntötték magukat. Gonda László épp a színpadon szónokolt, amikor elméjébe hasított a gondolat, hogy mi lenne, ha Magyar Nemzeti Bizottság 2006 névre keresztelnék el magukat. „Azóta már több szervezet is létrejött, de a Kossuth téri tüntetés lángját mi visszük tovább. MNB 2006, mint a Magyar Nemzeti Bank” - véli szerénytelenül Gonda. A sikerre való tekintettel az MNB megalakulása után szinte közfelkiáltásra születtek meg a különböző szervezetek és Kossuth téri „kinevezések”. A parancsnoki tisztség Satura bízása után Gondát Kossuth téri néptribunnak nevezték ki.
Néhány nappal a Magyar Nemzeti Bizottság megalakulása után jött létre a Forradalmi Nemzeti Bizottmány. Az új szervezet nem áll szemben az MNB-vel, inkább kiegészíti azt. Célja a „vidéki Kossuth tériek” szervezése, koordinálása. A kisebb belső feszültségek ellenére a bizottmány „eredményesnek” mondható, nevükhöz több útlezárás is köthető. Ideológiájuk sarokköve a Szent Korona-tan. „Egyelőre hivatalosan nem szeretnénk bejelenteni a Magyar Nemzeti Bizottságot, mert a hatalmat nem ismerjük el, és nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, mint a Hatvannégy Vármegye, akiket adminisztratív eszközökkel akarnak ellehetetleníteni” - tudtuk meg a szervezőktől.
Október 23-áig tehát leginkább a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány határozta meg a Kossuth tér életét. A terület kiürítése után azonban követhetetlenné és kaotikussá vált a szervezetek alakulása, mozgása. Ekkor jött létre például Fáber Károly vezetésével a Rendszerváltó Fórum, akik az elmúlt hetekben azzal kerültek be a médiába, hogy kormánypárti politikusok otthona elé szerveztek tüntetéseket. Aztán itt van a Forradalmi Nemzeti Bizottságból önként távozó Balogh Béla, aki megalapította a Magyar Nemzetért Mozgalmat, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik frontembere, Molnár Tamás pedig életre hívta a Magyar Október Mozgalmat.
Az őszi események a Kossuth tériek magját se kímélték. A tér kiürítése után a Magyar Nemzeti Bizottság ugyanis lemondatta az egyik alapító atyát, Takács Andrást. „Árulókról nem beszélünk” - zárta rövidre Takácsra vonatkozó kérdésünket Satu Gonda László is hasonlóképp vélekedik róla. Takácsot sikkasztással és árulással vádolják, szerintük a hatalom küldte a Kossuth tériek megosztására. „Most, amikor a Fidesz lebontotta a kordont, újra felbukkant, és mindenáron meg akart győzni, hogy most vagy soha, be kell törni a kordonokat. Börtönbe akart juttatni, de velem nem lehet szórakozni” - vallja Gonda.
Takács tagadja az ellene felhozott vádakat, és szerinte az az áruló, aki mondja. „Amíg én voltam a Kossuth tériek vezetője, egység volt a mozgalomban. A rendőrség áll a megfúrásom mögött, Satu és társai önjelölt forradalmárok, mikrofonmánok” - mondta Takács, aki úgy érzi, méltatlanul zárták ki, mivel többek között az ő nevéhez fűződik az az ötlet is, hogy az árpádsávos lobogó legyen a Kossuth tériek jelképe. És hogy ne maradjon forradalmi szervezet nélkül, a kormány megdöntését most a Szabad Magyarországért mozgalom elnökeként igyekszik elérni. Satu szerint azonban Takács mozgalma vicc: „Ilyen erővel akkor én is alapíthatnék egy Sárga Cipőtalp nevű szervezetet.”