Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pokoli hadsereg
Egymillió zarándokot ölt volna meg a síita szektavezér

Egymillió zarándok meggyilkolását tervezte egy síita muzulmán önjelölt messiás és hatszáz fős terrorcsoportja az iraki Nedzsefben. A BBC beszámolója szerint a „Menny Katonái” nevű szervezet több száz felfegyverzett, álruhás tagja már körülvette a várost, ahol az asúra ünnepre gyülekeztek a síita zarándokok.
A magát iszlám megváltónak, „mahdi”-nak nevező Abdul Zahra hétfő reggel hat órakor akarta megindítani a támadást. Amikor az iraki biztonsági erők feltartóztatták őket, súlyos ütközet alakult ki, amelyben - amerikai segítséggel - néhány óra alatt 263 lázadó fegyverest, valamint a velük érkezett családtagokat - nőket és gyermekeket - öltek meg. A tervezett óriásmerénylet szálai a síita iszlám hazájába, Iránba vezethetnek.


Zarándokok az asúra ünnepen Fotó: AP

Az ezernégyszáz évre visszanyúló iszlám belháború, a síita-szunnita ellenségeskedés eddigi véres történetében is példátlan mészárlást sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni. A sok álnevet használó, harmincnyolc éves Abdul Zahrát követői a Menny Bírájaként ismerték. Zahra egy idén megjelent könyvében magát Mohamed próféta egyedüli örökösének állította. Zahra azt tervezte, hogy korszerű fegyverekkel ellátott hatszáz fős kommandója élén vérfürdőt rendeznek az asúra ünnepre érkezett zarándokok között, meggyilkolják az „eretneknek” kikiáltott Ali al-Szisztani nagyajatollahot, és felrobbantják a nedzsefi aranykupolás Ali-szentélyt. A lázadók több csoportra oszlottak. Egy részük az ünnepre használt nagydobokba és ruhájukba rejtve készült több száz kilogramm robbanószert becsempészni a városba, mások aknavetőkkel vették volna tűz alá az Ali-mecsetet, miközben egy „asszasszinokból” (kiképzett merénylőkből) álló csoport végez a nagyajatollahhal. Amikor tetőpontjára hág a városban a káosz, Zahra bejelentette volna, hogy személyében megérkezett a régóta várt „mahdi”. A síiták hite szerint a világvége bekövetkezte előtt visszatér a több mint ezer éve eltűnt Tizenkettedik Imám.
Az apokalipszis végül elmaradt, mivel az iraki hadsereg nem sokkal a támadás előtt értesült arról, hogy zarándokruhában érkező fegyveresek táboroztak le Nedzsef körül. Azt azonban ők sem gondolták, hogy Zahra csoportja mintegy hatszáz főből áll, és a legkorszerűbb fegyverekkel, köztük légelhárító géppuskákkal és vállról indítható rakétavetőkkel vannak felszerelve. Mielőtt erősítést kérhettek volna, a lázadók megtámadtak egy iraki járőrt, és lelőttek egy amerikai helikoptert is. Több órába telt, mire a helyszínre érkező amerikai ejtőernyős elitcsapatoknak sikerült felszámolniuk a lázadók táborát. A hivatalos iraki jelentések szerint a harcokban megölték Zahrát is, ennek bizonyítékaként közzétettek egy hozzá hasonló ember holttestéről készült képet.
Az összecsapás során foglyul ejtett lázadók között külföldi terroristák is voltak. Mint ismeretes, a síita iszlám központja Iránban van, és a teheráni vallási és politikai vezetés is nyíltan támogatja a „Mahdi-kultuszt”. Az eset kellemetlenül érinti az iraki síita vezetésű kormányzatot is, amely azt állítja, hogy a lázadók a decemberben kivégzett diktátor, Szaddám Huszein támogatói voltak. A bagdadi vezetést támogatja a radikális Muktada asz-Szadr imám vezette „Mahdi hadsereg” is, amely Irak legerősebb független milíciája. Még ha Zahra szektáját sikerült is felszámolni, a szakértők szerint megvan az esély arra, hogy a síiták és szunniták között még élesebb polgárháborús helyzet alakulhat ki, ami könnyen Irak széteséséhez vezethet. Ennek megelőzésére január végén George W. Bush elnöki rendeletben engedélyezte, hogy az amerikai csapatok figyelmeztetés nélkül likvidálják az Irakba beszivárgott iráni ügynököket. Erre válaszul a teheráni vezetés bejelentette, hogy akkor amerikai katonákat fognak elrabolni.