Vissza a tartalomjegyzékhez


Zaklatók pellengéren
Olmert székébe kerülhet a miniszter elítélése

„Egy újabb szög az Olmert-kormány koporsójában” - állította Ari Eldad ellenzéki képviselő az izraeli kormányt érintő legújabb bírósági ítéletről. Ugyanazon a napon, amikor az ügyészség által nemi erőszakkal gyanúsított és három hónapra hivatalából felfüggesztett Móse Kacav államelnök kiköltözött rezidenciájáról, a Tel Aviv-i bíróság bűnösnek mondta ki Hájim Ramón volt igazságügy-minisztert szexuális zaklatás vádjában.

Hetek-összeállítás


Hájim Ramón

Az ítélethirdetés előtt Ehud Olmert miniszterelnök még abban bízott, hogy felmentő ítélet születik, és ennek nyomán azonnal visszahelyezheti hivatalába Ramónt. Az ötvenhat éves miniszter ellen a vád az volt, hogy erőszakkal megcsókolt egy a hivatalában szolgálatot teljesítő huszonegy éves katonalányt. Ramón elismerte az esetet, de arra hivatkozott, hogy az illetővel már régóta „flörtölt”, és ennek következménye volt az intim jelenet. A bíróság azonban elsőfokú ítéletében kimondta, hogy a minisztériumi alkalmazott vallomása mindenben „szavahihető és hiteles” volt. Olmert sajnálatát fejezte ki az ítélet miatt, Cipi Livni külügyminiszter pedig azt mondta: Ramón „jó barát, de hinnünk kell az igazságszolgáltatásban”.
A döntés nyomán Ehud Olmertnek alaposan át kell alakítania kormányát, miközben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egy mai választáson a Benjamin Netanjahu vezette ellenzéki Likud párt 32 helyet szerezne, a legnagyobb kormánypárt, a Kadima viszont alig 9-et. Tavaly márciusban a Likud 11, míg a Kadima 28 mandátumot nyert el.
Ehud Olmert helyzete annak ellenére nehéz, hogy a közel száz halálos áldozattal járó palesztin belviszály miatt jelenleg nem sok szó esik a közvéleményben népszerűtlen ciszjordániai kivonulásról. A nyári libanoni kudarcok miatt lemondott izraeli vezérkari főnök azonban a kudarc kivizsgálására alakult vizsgálóbizottság előtt a miniszterelnököt hibáztatja a hibás döntésekért.