Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összellítás
Én is ezt tenném
Botrányt kavart az olasz újságírók álgyónása

Az olasz katolikus papok személyes tanácsadásaik során nem követik XVI. Benedek pápa útmutatásait, mikor híveik morális kérdésekre keresik náluk a választ - derül ki a L’espresso című olasz hetilap riportjából. A lap újságírói több olasz nagyváros katedrálisaiban jelentkeztek gyónásra, többek között eutanázia, pedofília és homoszexualitás problémájával. A cikk megjelenése nagy botrányt kavart a Vatikánban, ahol a gyónási titok megsértésével vádolják az újságírókat.

A riporterek január 7. és 21. között öt olasz nagyváros, Torino, Milánó, Róma, Nápoly és Palermo huszonnégy templomát keresték fel, hogy gyónásaik során morális kérdésekben tanácsot kérjenek a feléjük szolgáló papoktól, akiktől meglepő válaszokat kaptak.
Az egyik riporter azt vallotta, hogy arra kérte a kezelőorvost, hogy a halálos beteg apját kapcsolja le a lélegeztetőgépről. A nápolyi szerzetes válaszában arra bátorította, ne gyötörje többet magát emiatt, ő is ugyanezt tette volna. Ha neki lenne olyan apja, felesége vagy gyereke, akit évek óta csak mesterségesen lehet életben tartani különböző gépek segítségével, ő is lekapcsolná a gépeket. „Ez már nem élet így… Csak nincs bűntudata emiatt?” - sóhajtott fel a pap. „Felelősséggel tartozom” - válaszolta a riporter. „Értem. Ne gondoljon rá! Ezt az egész dolgot Isten lábai elé helyezzük” - szólt a feloldozás.
Egy másik újságíró vallását gyakorló homoszexuális férfinak adta ki magát Rómában. „Építész vagyok, öt éve fedeztem fel, hogy vonzódom az egyik munkatársam felé, ami azóta elmélyült. Mindent elrontottam, vagy követhetem-e az ösztöneimet?” - kérdezte. A pap szerint nem kell aggódnia, mert „a homoszexualitás olyan, mint a fejfájás”, ráadásul az egyház kezdi megváltoztatni a korábbi elítélő véleményét a kérdéssel kapcsolatban. „Általában az a legjobb, ha az ember vállalja önmagát, vannak homoszexuális papok és leszbikus apácák is” - nyugtatta meg a vívódó férfit a római pap.
Egy magát HIV-pozitívnak kiadó riporter elmondta, hogy partnere védelme érdekében óvszert használ. Őt azzal nyugtatták meg, hogy ez alapvetően személyes ügy, egyéni lelkiismeret kérdése.
A legérdekesebb választ az a riporter kapta, aki egy tizenhat éves lánnyal való viszonya miatt fordult tanácsért. „Szeretjük egymást, de attól tartok, hogy börtönbe kerülhetek emiatt.” A pap válasza: „Ne aggódjon! Attól, hogy valamit börtönnel büntetnek, még nem jelenti azt, hogy az bűnös cselekedet. Az őskeresztények is sokan szenvedtek, és a szegény kínai keresztények közül is ezrek végzik börtönben.”