Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Hasít a Fidesz
Míg a szocialista szavazók elkedvtelenedtek, és számuk is jelentősen csökkent, addig a Fidesz egy hónap alatt több mint félmillió új szimpatizánst talált - áll a Szonda Ipsos januári felmérésében. Nyakó István, az MSZP szóvivője átmenetinek értékelte a népszerűségvesztést.

Szorulunk az uniónál
Az Európai Bizottság megindította az Európai Bíróságon az első kötelezettségszegési eljárást a Magyar Köztársasággal szemben, miután hazánk állítólag nem teljesítette az unión kívüli országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásával kapcsolatos kötelezettségeit.

Maradnak a kisz-esek
Az Országos Választási Bizottság ismét elutasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos népszavazási kezdeményezését, ezért a szélsőjobboldali párt az Alkotmánybírósághoz
fordul. A Jobbik célja az volt, hogy az MSZMP vagy a KISZ korábbi vezetői ne tölthessenek be magasabb rangú kormányzati tisztséget a jövőben.

Katolikus cserépjegy
Megvásárolható lesz a Mátyás-templom lecserélésre váró 150 ezer mázas tetőcserepe - állítja a Népszabadság. A fiatal építészek ötlete szerint az akció egyfajta civil hozzájárulás lehet a templom felújításához, ami 2010-ig fog tartani.

Neonácik a Várban
A bíróság által feloszlatott Vér és Becsület Kulturális Egyesület a Budai Várban tartaná demonstrációját február 10-én.
A magánszemélyként bejelentett tüntetésre több európai neonáci társszervezetet is várnak, hogy együtt emlékezzenek meg a magyar, illetve német katonák 1945-ös kitörési kísérletéről.

Atomöröm
Összesen kétmilliárd forintba került a paksi atomerőmű 2003-ban történt meghibásodásának helyreállítása.
A hétfokozatú skálán hármas erősségű üzemzavar során négyezer fűtőrúd hibásodott meg, melyeket egy külön erre a célra gyártott segédrendszerrel emeltek ki. A hibás alkatrészeket gyártó francia cég kártérítése és a biztosítási összeg meghaladta a helyreállítás költségeit.