Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Föl a mélyből
Új imázzsal próbálkozik a Fidesz

Társadalmi igazságosságról vitázott szombaton a Fidesz és a KDNP a két párt idei első rendezvényén, amely a szocialistákból kiábrándult mérsékelt szavazóknak szólt.

Az idei évet nem nagygyűléssel és nem is évértékelő beszéddel kezdte Orbán Viktor: egy kétszáz fős, II. kerületi művelődési házban kiváltságos meghívottak előtt mondta el ez évi első nyilvános beszédét a Fidesz elnöke. A rendezvényre meghívottak köre is beszédes: fideszes politikusok közül alig hárman-négyen kaptak meghívót - ők is inkább a párt mérsékeltebb szárnyát képviselték. A nagygyűlésekről ismerős „Viktor-Viktor”-ozó tömeg szintén sehol, a székeken javarészt kötött pulcsis értelmiségiek foglaltak helyet.
Nekik szólt a műsor: a háttérzene vonósnégyes, Orbán előzenekaraként pedig Navracsicson és egy KDNP-s politikuson kívül egy zenetanár és egy statisztikus puhította a szószékről a kőkemény Gyurcsány-csomagot. Az üzenet egyértelmű és egybehangzó: Magyarországot ma két embertípus lakja: egyfelől a „magyarok”, másrészt a legfeljebb néhány ezer tagot számláló Gyurcsány-Kóka klán. A népharag azért nem tudta még elsöpörni a nemzetét megtagadó kormányt, mert a miniszterelnök profi módon tudja a különböző társadalmi csoportokat egymással szembeállítani.
A hosszúra nyúlt bevezető után lépett színpadra Orbán, akit meglepően rövid, alig öt másodperces tapssal köszöntöttek a válogatott szimpatizánsok. A pártelnök beszéde szorosan illeszkedett az előző beszédekhez - ami nem is csoda, hiszen a felszólalók mondandóját a volt miniszterelnök szorgosan jegyzetelte. „Új többség született Magyarországon a kormánnyal szemben” - állította Orbán, aki szerint a kormányzó pártok „régi többsége” elsősorban az arroganciának köszönhetően mára semmivé foszlott: „mindenki szemben áll a kormánnyal”. „Mára mind a három megkezdett reformkísérlet csődbe jutott” - mondta a pártelnök a közigazgatás átalakításáról, a gázárkompenzációs rendszerről és a mindennap változó egészségügyi reformról. „Az igazságtalan politika békétlenséget szül, ha viszont lesz igazságosság, lesz béke és harmónia is” - szögezte le a pártvezető. Orbán beszédében ismét előkerültek olyan hagyományosan baloldali hívószavak, mint a társadalmi szolidaritás és segítség, de a jövőben a párt többet kíván foglalkozni a nők társadalmi helyzetével és a fogyatékosokkal is. Beszédét a Fidesz elnöke egy Nagy Gáspár-versből vett idézettel fejezte be: „föl a mélyből, aki magyar!”