Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Képviselői zsebpénzek
Eljöhet a főállású honatyák ideje

Az összeférhetetlenségi szabályok drasztikus szigorításával kizárólagos főállássá tenné a parlamenti képviselőséget Gusztos Péter (kis képünkön). A rendszerváltás óta valamennyi képviselő „cinkosságával” zajló fizetésnövelő trükköknek talán most vége szakadhat.


Többen irodának használják az üléstermet Fotó: Somorjai László

Komoly közfelháborodást váltott ki a parlamenti képviselők nemrég napvilágot látott költségtérítéseinek összegzése. Az összeállítás szerint a legtöbb költségtérítést Lázár János hódmezővásárhelyi Fideszes honatya tehette zsebre az elmúlt ciklusban. A polgármesterként is tevékenykedő képviselő 2005-ben több mint négymillió forintot vett fel utazásaira és további 1,2 milliót fővárosi lakásbérletére. A havi 734 ezer forintos országgyűlési és 495 ezer forintos polgármesteri javadalmazása mellé további 75 ezer forintot kapott a Gorzsai Mezőgazdasági Rt.-ben betöltött igazgatósági tagságért.


Gusztos Péter

Az Országgyűlés honlapján elérhető összesítésben pontosan szerepel, hogy a honatyák a rendszerváltás óta közel ötmilliárd forintot költöttek szállásra és utazásra. A legtöbbet az a képviselő keresheti ezzel, aki elég messze lakik a fővárostól, és nincs budapesti ingatlan a nevén. Bár az se jár rosszul, aki a fővárosban lakik: benzinpénzből 2002 és 2005 között 13 millió forint könnyedén összejöhetett. Példának okáért Kapolyi László szocialista képviselő is felvette ezt a nagyságrendű összeget, noha ma bevallottan ő a leggazdagabb országgyűlési képviselő: az energiaágazatban lévő érdekeltségei milliárdossá teszik. Igaz, ő is csak azt tette, amit a képviselői nagyátlag, hiszen mindannyian éltek a költségtérítés valamely lehetőségével. A honatyák több mint fele e címen tízmillió forintnál is többet vett fel az elmúlt ciklusban.
A képviselői javadalmazáson belül a képviselői alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa. Így - az eredeti szándék szerint - a képviselői fizetések csak úgy növekedhettek volna, ha egyúttal a köztisztviselői fizetések is emelkednek. Azzal a megoldással, hogy a képviselők nem a tiszteletdíjukat, hanem a költség-átalányukat növelik, úgy tudják jövedelmüket lényegesen gyarapítani, hogy közben a köztisztviselői fizetések nem változnak. Aggályokat vet fel az is, hogy miközben a képviselők által elfogadott jogszabályok az élet minden területén szigorú elszámolási és nyilvántartási kötelezettségeket vezetnek be, a képviselőknek járó költségtérítések esetén semmiféle számlával vagy elismervénnyel nem kell bizonyítani azt, hogy a költség felmerült. A költségtérítés ügyét színesíti továbbá, hogy a törvényhozás folyamatosan próbálja bezárni az adó- és járulékelkerülés kiskapuit, míg a képviselőknek járó juttatások adó- és járulékmentesek.
Érdemes megjegyezni, hogy a rendszerváltás óta talán ez az egyetlen olyan területe a politikának, amelyben mindig is konszenzus volt a parlamenti erők között. Gusztos javaslata szerint a parlamenti képviselők más kereső foglalkozást nem folytathatnának, díjazást kizárólag tudományos, oktatói, művészeti munkáért fogadhatnának el. Jelenleg ez vonatkozik az Országgyűlés elnökére és alelnökeire. „Ez a javaslat, elfogadása esetén vissza tudná állítani a képviselői munka tisztességét, az abba vetett bizalmat. Szerintem nem volna botrány a költségtérítés körül, ha a magyar közvélemény úgy ítélné meg, hogy az országgyűlési képviselők kellő alázattal, lelkiismeretesen, tisztességgel látják el a munkájukat” - mondta lapunknak a politikus.
A törvény módosításához kétharmados többség szükséges, ám közel hetven polgármesterként vagy megyei elnökként is regnáló honatya látszik ellenérdekeltnek. Érdekes módon éppen az SZDSZ javaslatára módosította 1994-ben az Országgyűlés a polgármesterek és más helyi politikusokról szóló összeférhetetlenségi törvényt.
A parlamenti frakciók hangyabolyként bolydultak fel a mélyen „pénztárcába nyúló” hír hallatán. Halász Zsuzsa a KDNP frakcióvezető-helyettese szerint a téma nem véletlenül került ilyen hirtelen napirendre. Valakik így akarják „végleg lejáratni a parlamenti képviselőket”, hiszen az eddig megjelent cikkekben sok csúsztatás és félinformáció látott napvilágot.
A képviselői szállásköltségek térítési jogosultságának és elszámolásának megváltoztatására az MSZP-frakció a házbizottság összehívását kezdeményezi - közölte lapunkkal Göndör István frakcióvezető-helyettes. Az MSZP azt képviselné, hogy ne legyen szállásköltség-térítésre jogosult az a képviselő, akit Budapesten egyéniben vagy listán, és Budapesttől 50 kilométeren belüli választóközpontban vagy listán választottak meg. A többiek szerződés vagy számla bemutatása ellenében lennének jogosultak szállásdíj-térítésre maximum 110400 forint összeghatárig.
Hock Zoltán, az MDF képviselője szerint a törvény már régen módosításra szorult volna. A párt választási programjában szerepelt az összeférhetetlenségi törvény visszaállítása, mondván: teljes értékű munkát egy politikus csak úgy végezhet, ha kizárólag vagy a választókörzetével vagy a polgármesterség ügyes-bajos dolgaival foglalkozik - fogalmazott a képviselő.
A Fidesz véleményére is kíváncsi volt lapunk, a párt részéről azonban senki nem kívánta kommentálni a képviselői költségtérítés körül kialakult vitát.


Hock Zoltán