Vissza a tartalomjegyzékhez


Rasszista rendőrhonlap

Tisztelt Szerkesztőség!

A Hetek, tapasztalataim szerint, megalapítása óta következetesen képviseli az alapvető emberi jogokat, és fellép a rasszizmus minden formájával szemben. Mint olyan állampolgár, akinek egy „bizonyos, régen nemegyszer üldözött kisebbség” vére (is) folyik az ereiben (van nálunk olyan, aki „tiszta magyar”, mutassa a családfáját?!), szóval mint érintett is, érdeklődéssel és sokszor aggódva figyelem a rasszizmus mai megnyilvánulásait. A napokban volt szó néhány rendőrnek egy internetes honlapon megjelent romaellenes megnyilvánulásaival kapcsolatosan arról, hogy az érintetteket felmentették, de beutalták őket egy „átnevelő” (ez persze nem a hivatalos elnevezés, de valami ilyesmi a lényege) tanfolyamra. Amit az egyik csoportjuk már el is végzett. És ekkor következett a legizgalmasabb rész, a tanfolyam vezetője összegezte az eredményeket. Nagyjából idézem a szavait: „Anynyit biztosan megtanultak a rendőr kollégák, hogy ha legközelebb indulattól vezérelve a korábbiakhoz hasonló szavak jutnának az eszükbe, akkor ne az ENTER, hanem a DELETE gombot nyomják meg…” Le vagyok nyűgözve! Ez aztán a hatékony tanfolyam! Emberi jogok, a másik ember személyének tiszteletben tartása, tolerancia, létező társadalmi problémák megoldási esélyei, konfliktuskezelés, ez mind smafu! Minek is töltsük ilyesmivel - a nyilván az adófizetők pénzéből finanszírozott - tanfolyamon az időt?!
Minden a helyes kommunikáció elsajátításán múlik: nyugodtan gondolja a tisztelt „közeg”, hogy „a legszebb látvány az égő cigány…” (idézet a műsorból), csak az a lényeg, hogy ne kürtölje ki a világhálón.
Egyébként nem áll szándékomban a rendőrséget csak azért ostorozni, mert ez mostanában amúgy is divat. Én lennék a legboldogabb, ha nyugodt bizalommal lehetnék afelől, hogy nem engedik, ha a felhergelt tömeg szét akarja verni a várost. Mert az a dolguk. Meg azt is értem, hogy vannak nehéz konfliktushelyzetek, amikor nehéz megmérni, hány centi a jogos, hány a túlkapás. De ha csak annyit várunk el egymástól, és főleg a rend hivatalos őreitől, hogy ne az ENTER-t nyomja meg, s hogy egyébként mit gondol, az mindegy, akkor nem kell azon sem csodálkozni, miért nem lehet végre betiltani az árpádsávos zászlót.

téjé