Vissza a tartalomjegyzékhez

Cserháti Ildikó
Esküvővásár
Csokiszökőkút, oldtimer, tűzijáték

Az esküvő első mozzanatától az utolsóig mindenre volt kínálat a hétvégén lezajlott, nagyszabású 14. Esküvő Kiállításon. Három szinten 150 kiállító, az egyszerűtől a luxusig, határt csak a fantázia és a pénztárca szabhatott. A Kongresszusi Központ zsúfolásig megtelt izgatott menyasszonyokkal, könnyes szemű anyukákkal, barátnőkkel és álomszép ruhakölteményekkel. Ha ügyesek vagyunk, néhány millióból összehozhatjuk az egész ceremóniát.

Azonban a száraz statisztikák kissé árnyalják a képet. Az utóbbi években ugyanis a házasságkötések száma drasztikusan csökkent, viszont az esküvőipar egyre terebélyesedik. „Ha valaki végigsétál a Nyugatitól a Blaháig a körúton, az tudja, hogy szinte minden kapualjban egy, de néhol akár három esküvőiruha-szalon is működik” - panaszkodott Héjja János, az egyik legkeresettebb esküvőiruha-tervező és -készítő. „Számomra a legfontosabb, hogy a menyasszony egyénisége, stílusa megmaradjon, ezért nálunk közösen tervezzük meg a ruhákat.” Ennek persze ára is van, amit leginkább a ruha anyaga határoz meg. Ha például hernyóselyemből készül, különleges strasszokkal, hímzésekkel, akár a 4-500 ezres vételárat is elérheti. Ugyanez a költemény szintetikus vagy más, kevert alapanyagokból lényegesen olcsóbb. Nagy divat idén a színes menyasszonyi ruha, a szivárvány minden árnyalatában, az elképzelhető legextrémebb formákban. Egyszerűbb ruhákat viszont már potom 70 ezer forintért is tudunk kölcsönözni.
Persze ezzel koránt sincs elintézve az esküvő. A meghívók, a terembérlés, a vacsora, a zenekar, a dekoráció, a fotós mind súlyos tízezrekbe kerülnek, bár minden területen megtalálhatóak az alacsonyabb árkategóriájú termékek, szolgáltatások is.
Az utóbbi években egyre nagyobb divatja van a hagyományos, templomi esküvőknek is, ráadásul vendégcsalogatók az árak is: a budavári Mátyás-templomban például 35 ezer forintba kerül egy esküvő, virágdekorációval, orgonazenével együtt. Aki viszont különleges, egyedi helyszínre álmodta meg az esküvőjét, annak a sokszorosát kell fizetnie.
„Szerencsések vagyunk, a pénz nem számít. Nagyon különleges, hatalmas esküvőt szeretnénk. Most tartunk 150 vendégnél” - meséli egy jegyespár. Nos, ez esetben olyan különlegességekkel is feldobhatják az esküvőjüket, mint a csokiszökőkút, ami százfős vendégsereg esetén nyolcvanezer forintba kerül, plusz a méregdrága terítékek, esetleg esküvői DVD igény esetén. Az alkalomra bérelt oldtimer autó hatvanezer, ötperces tűzijáték nyolcvanezer, vacsora fejenként hétezer, magyaros díszruha akár kétszázezer, menyasszonyi csokor tartósítása negyvenötezer forint. Ha pedig a pár nem akar bíbelődni a szervezéssel, felfogadhat esküvőszervezőt is húszezer forintos konzultációs díjért, plusz tízezer forintos órabérért.