Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Jelcin pszichotestőrei
Parafenomének az orosz államigazgatásban

Borisz Jelcin egyik fogadásán, 1999-ben megkérdezte Eduárd Krugljakov akadémikust: „Mondja, tud ön olcsó energiát nyerni terméskőből?” Krugljakov, aki már néhány éve az áltudomány elleni harcot vezette, elképedten hátrahőkölt, majd megpróbálta megértetni az elnökkel, hogy tudományos szempontból ez egy abszurd felvetés. Ekkor derült fény arra, hogy Oroszországban 1991 óta 120 millió rubelt fordítottak a „terméskő-energetika” kutatási programjára.


Borisz Jelcin

A kommunizmus bukása után az orosz médiában egyre több cikk jelent meg arról, hogy a bolsevikok hatalomra jutásuk után - a nácikhoz hasonlóan - a misztikus „szamballa” után kutattak Tibetben. Azt remélték, segítségével megérthetik a világ teremtésének szabályait, és hatalmuk alá hajthatják azt. Lenin követői Istent megtagadva nagy figyelmet szenteltek a mágiának, az okkultizmusnak, a parapszichológiának és a parafizikának. Nemrég jelent meg egy könyv arról, hogyan alkalmazta tevékenysége során az NKVD - a KGB elődje - az említett irányzatok képviselőinek szolgálatait. A szerzők határozottan állítják: a szovjethatalom és a kommunista ideológia szorosan összefonódott a mágiával és az okkultizmussal, és Sztálint mint a varázslók pártfogóját mutatják be.
Az ilyen és ehhez hasonló könyvek állításait nehéz ellenőrizni. Az azonban tény, hogy a második világháború kitörése után az Európa-szerte ismert parapszichológus, Wolfgang Messing a Szovjetunióban talált menedéket. Bár nem kapott helyet Sztálin haditanácsadói között, de megengedték neki, hogy nyilvános fellépéseket tartson.
A hidegháború éveiben a paranormális képességek a szovjet vezetés különös figyelmét élvezték. Az SZKP KB utasítására Novoszibirszkben létrehoztak egy kutatóintézetet, amely a „gondolatok telepatikus továbbításának” lehetőségeit tanulmányozta távoli kiküldetésben levő tengeralattjárókra. Ehhez egy francia lapban megjelent cikk adta az apropót, amely egy telepatikus szeánszról számolt be az amerikai Nautilus tengeralattjáró és a tengerparti bázis között. A szovjet hadvezetés „harapott” az ilyen jellegű információkra, és kikövetelték a kutatóintézet létrehozását. Az öngerjesztő folyamat beindult: a hírek hallatán az amerikaiak is hasonló kutatásokba kezdtek. 1984 novemberében a New Scientist magazin arról számolt be, hogy az Egyesült Államok ilyen célokra évente félmillió dollárt költ, míg független amerikai szakértők a hasonló szovjet kiadásokat húsz-ötven millió amerikai dollárra becsülték.
1982-ben a szovjetek létrehoztak egy önálló laboratóriumot a parafenomén jelenségekben rejlő lehetőségek kutatására. Ehhez az ötletet Leonyid Brezsnyev egyre rosszabb egészségügyi állapota adta, amin valamelyest segíteni tudott szeánszaival egy grúz ápolónő, bizonyos Dzsuné Davitasvili. A laboratóriumot ötszázmillió dollárral indították, kutatási eredményeit a soron következő pártkongresszuson kellett volna közzétenni, illetve a központi bizottság egészségügyi ellátásában alkalmazni. Az év végén Brezsnyev elhunyt, a helyét elfoglaló Andropov viszont nem érdeklődött a parafenomének iránt. Annál inkább a KGB és a Hadügyminisztérium.
A pszichotron fegyver létrehozásán - amerikai kollégáikkal párhuzamosan - fáradozó szovjetek nem lazsáltak. 1985-ben Anatolij Akimov vezetésével Moszkvában létrejött a Nem Hagyományos Technológiák Központja, ahol az Einstein által előre jelzett úgynevezett torziós terek tulajdonságait vizsgálták. Tekintet nélkül arra, hogy a torziós tereket sehol senki nem tudta méréssel kimutatni, Akimov megígérte: felhasználásukkal létrehozza a pszichotron fegyvert, amellyel a Föld bármely pontján lévő ellenséges haderőt meg lehet semmisíteni.
Amint az orosz tudományos elit értesült Akimov ígéreteiről, sarlatánnak nevezték, és rövidesen nyilvánosságra hozták a tizenegy legnagyobb orosz áltudós nevét. A tiltakozás eredményeként 1991-ben hatályba lépett egy rendelet Az áltudományos kutatások helytelen finanszírozásáról állami forrásokból. Akimov kutatásait felfüggesztették, de addigra már több mint ötszázmillió szovjet rubelt költött rá az orosz állam. Az orosz médiában megjelent hírek szerint azóta Akimov „torziós adattovábbító vonalak” fejlesztésére újabb pénzösszegeket csalt ki a hadvezetésből.
1988-tól kezdve a központi költségvetésből olyan projekteket finanszíroztak, mint például az „energoinformáció-csere”, láthatatlanság vagy „mikroleptonos telepátia”. Egyes értékelések szerint a Hadügyminisztérium hasonló „titkos” kutatásokra költi az új fejlesztésekre szánt pénz felét-negyedét. A legborúlátóbb becslések szerint az ilyen természetű kutatások az utóbbi években körülbelül tízmilliárd dollárt emésztettek fel.
Az orosz hadvezetés mindig is hajlott a paranormális jelenségek felé, írja az egyik orosz magazin. A vezérkar több éven át állást biztosított egy asztrológus részére. Az első osztályú kapitányi rangban szolgálatot teljesítő Alekszandr Buzinov összetett „gazdasági stratégia” bevezetését javasolta. Szerinte minden hadieszköznek van születésnapja, ezért az emberekhez hasonlóan a csillagok állása alapján meg lehet mondani, mi lesz a sorsa - így az állam milliárdokat spórolhat. Az „egyenruhás próféta” azonban nem tudta megakadályozni egyetlen katona halálát, egy repülőgép lezuhanását vagy a Kurszk tragédiáját sem.
Borisz Jelcin hatalomra jutásával parapszichológiával foglalkozó emberek jutottak egyenesen a Kremlbe. Az egyik legismertebb Georgij Rogozin tábornok esete, aki az elnöki testőrség parancsnokhelyettese volt 1996-ig. Rogozin korábbi szolgálati helyén - a KGB speciális részlegén - gondolatolvasással és telekinézissel foglalkozott. A Kremlben az elnök környezetének készített horoszkópokat, a világűrből szerzett költségvetési tanácsokat, és a személyi kinevezéseket vetette egybe a kabbala táblázataival. Később Nostradamus jóslatait kezdte tanulmányozni, ami a véget jelentette számára: az új kútfőből azt találta megjósolni, hogy legkésőbb 1999 augusztusában kitör az atom-világháború.
Rogozin távolról sem az egyetlen jövőbe látó volt a Kremlben Jelcin idejében. Jurij Malinyin, a paranormális jelenségek specialistája egy interjúban arról számolt be, hogy részt vett az elnöki testőrség különleges részlegének létrehozásában, amely az elnök pszichofizikai védelmét volt hivatott ellátni. Ma már közismert: nemcsak tűzszerészek vizsgálták át az elnöki repülőgépet minden felszállás előtt, hanem a hivatásos látnok is. Úgy tűnik, Jelcin és környezete minden döntéshelyzetben asztrológusok csapatával egyeztetett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az 1996-os elnökválasztást vasárnap helyett egy szerdai napra tűzték ki, mivel ez volt az egyetlen szerencsés nap az elnök horoszkópjában. Az elnök pszichofizikai védelmét ellátó osztály létezése sem mítosz. A költségvetés több száz millió rubellel támogatta az olyan projekteket, mint például a Távoli ráhatás biztosítása a döntési mechanizmusokra.
Vlagyimir Putyin megjelenésének nem örültek a parapszichológusok. A Kremlben nem maradt számukra hely. Úgy tűnik, a jelenlegi elnökhöz közelebb áll a keresztény hit, mint a parapszichológia. Közismert, hogy Putyin rendszeresen érintkezik az Orosz Pravoszláv Egyház felszentelt szolgálóival, és személyes gyóntatója van.
Moszkvában újabban korlátozni próbálják a varázslók és a természetgyógyászok tevékenységét, de a parapszichológia országszerte tovább virágzik. Becslések szerint legkevesebb százezer különféle parafenomén, varázsló, természetgyógyász osztozik a természetfeletti szolgáltatások néhány (dollár-) milliárdos piacán.