Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Az elfeledett háború
Öt éve tart Afganisztánban a harc a terrorvezérek és a tálib drogsejkek ellen

Öt év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harc első lépéseként Afganisztánban megdöntötte a tálibok uralmát, és felszámolta az al-Kaida főhadiszállását. Mivel a figyelem azóta nagyrészt az iraki válságra terelődött, sokan az afganisztáni inváziót csak az „elfelejtett háborúként” emlegetik. Az utóbbi napokban újra a figyelem középponjába került a magyarok afganisztáni szerepvállalása is. Ennek kapcsán többek között arról kérdeztük az Afganisztánt már többször is megjárt Dr. Vekszler Péter orvos őrnagyot, hogy vajon milyen presztízzsel bírnak a magyarok a NATO-n belül, és milyen feladatokkal kell megbirkózniuk küldetésük során.


Fotó: AP

Összesen mennyi időt töltött Afganisztánban?
- 2003-ban hat hónapot töltöttem a német tábori mentő, kiürítő század szolgálatában. Páncélozott mentőn, mentőorvosként dolgoztam két német egészségügyi katonával. 2004-ben, majd 2005-ben három-három hónapot dolgoztam traumatológusként Kabulban.
Mi késztet egy fiatal, sikeres orvost arra, hogy vásárra vigye a bőrét egy ilyen misszióban?
- 2002-ben részt vettem egy egy hónapos nemzetközi traumakurzuson Izraelben. Itt a helyszíni és kórházi sérültellátás szakmai kérdésein túl a szervezésről is kiváló oktatást kaptam. Ez alapvetően megváltoztatta a betegellátás hátteréről alkotott gondolkodásomat.