Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Oprah Winfrey
A világ legbefolyásosabb asszonya

A világ első és egyetlen fekete milliárdosa. Másfél milliárd dolláros vagyonával messze lekörözi az összes nőt a szórakoztatóiparban, beleértve színésznőket, popsztárokat vagy éppen szupermodelleket. Ráadásul befolyásában felülmúl politikusokat és vallási vezetőket: Oprah Winfrey jelentősége egyes vélemények szerint a pápáéhoz mérhető.

„Nem számít, hogy hívnak, az sem, hogy honnan jössz. A győzelem csakis rajtad áll - mindig” - állítja Winfrey, és szavait látványosan igazolja saját élete. Hányattatott sorsa ellenére - vagy csak azért is - jutott el a csúcsra. A száztizenhét országban sugárzott Oprah Winfrey-Show hozta meg számára a példátlan befolyást és ismertséget. A show 1986-ban kezdődött, egy év leforgása alatt a legnézettebb műsor, az akkor harminckét éves nő pedig nyomban milliomos lett. „A világ legbefolyásosabb asszonya” által ajánlott könyvek bestsellerek lesznek; a filmek és színészek, akikről elismerőleg nyilatkozik, „tisztességtelen előnyhöz” jutnak az Oscar-díjért folytatott küzdelemben. Megengedheti magának, hogy show-műsorában akár Bush külpolitikáját is megkérdőjelezze - Condoleezza Rice külügyminiszter mégis kitüntetésnek veszi, hogy jó barátjának tudhatja a show-világ nagyasszonyát.
A médiasztár egyébként a napokban töltötte be ötvenharmadik életévét. Szüleinek tinédzserszerelméből született, házasságon kívül. Iskoláskoráig hívő baptista nagymamája nevelte nélkülözések közepette, lakásukban sem villany, sem víz nem volt. A nagyi szárnyai alatt rövid pórázon volt tartva, nem lehetett a házimunkát ellógni, sem illetlenül viselkedni. Ugyanakkor a kis Oprah már háromévesen tudott olvasni, s templomukban a „Prédikátor” becenévvel illették, mivel bármikor kész volt a Bibliából szavalni. Hatéves korától egy gettóban élt anyjával, aki bejárónőként kereste kenyerüket.
A kislány nyomorát súlyosbította, hogy ez idő tájt többen molesztálták a rokonság férfitagjai és az ismerősök közül is. Középiskolás éveit már apjánál töltötte, aki bányászként, fodrászként, majd köztisztviselőként tevékenykedett. Mr. Winfrey szigorú apa volt, aki következetes tanulásra sarkallta lányát. Többek között hétről hétre egy-egy könyvet el kellett olvasnia, és kivonatokat készítenie belőlük. Oprah az állami tanulmányi versenyeken aratott győzelmeit követően egyetemi ösztöndíjat is nyert.
Winfrey céltudatosan készült a közszereplésre: Tenessee állam fekete szépségkirálynője, rádiós műsorvezető, filmszerepek, majd televíziós szereplés voltak esetében az amerikai álom főbb állomásai. Műsorában híres-neves emberek magánéletét vagy névtelen magánemberek rendkívüli élethelyzeteit tárja fel közvetlen, de rámenős stílusban. Oprah Winfrey olyan közéleti személyiség, aki elég bátor önmagát adni. Miközben az interjúalanyokból képes kiszedni legrejtettebb dolgaikat, a show háziasszonya maga is bensőséges vallomásokat tesz. Együttérzően és mesterkéletlenül tud az elhangzottakra reagálni: van, hogy együtt sír beszélgetőpartnerével, máskor ölelésre tárja karját az egyébként vadidegen szereplő felé. Felismerte, hogy bár manapság az emberek bezárkóznak otthon a tévéjükkel, valójában igazi, szívből szívbe menő párbeszédre vágynak.
Hosszú időn át úgy tűnt, hogy Winfrey sikerének titka az, hogy nincsenek titkai. Hajmeresztő múltja nyitott könyv a nyilvánosság előtt, noha ismeretlen fejezetek előbukkannak olykor. Tavaly egy családtag kiteregette, hogy a tizennégy éves (!) Oprah szült egy babát, aki pár hetesen meghalt. Korábban számos bírálatot kapott, amiért a toleranciára hivatkozva aránytalanul nagy teret biztosít műsorában az „alternatív nemi viselkedésmódok” elfogadtatásának. Később derült ki, hogy Oprah-nak volt egy homoszexuális féltestvére, aki AIDS-ben hunyt el.
Winfrey legfőbb küldetésének tartja, hogy lehetőséget adjon az esélyteleneknek és a hátrányos helyzetűeknek. Pályázatok, ösztöndíjak, alapítványok sokasága kötődik nevéhez, a gazdagok között is kitűnik jótékonyságával, évente több száz millió dollárt oszt szét. „Igaz, rendkívül hálás vagyok azért, hogy jómódban élhetek, de ez semmit nem változtatott azon, hogy ki vagyok. Továbbra is a földön járok. Éppen csak jobb cipőkben.” Az emberbaráti érzéseket másokban is fel akarja ébreszteni, az Oprah Angyalai Hálózat például azokat támogatja, akik mások sorsának jobbításán fáradoznak. Nagylelkű munkaadóként tavaly a show húszéves fennállásának örömére az egész stábot - ezerhatvanöt személyt (!) - családostul Hawaiira vitte nyaralni, ezzel fejezve ki köszönetét kemény munkájukért.


Oprah egyik műsora vendégeivel Fotók: AP

Winfrey nem ment férjhez, jóllehet a férfiak mindig is a gyengéi voltak. Az ünnepelt híresség maga is beismerte, nemegyszer térden csúszva könyörgött ügyeletes gavallérjainak, hogy ne hagyják el. Amikor hajdani drogügyei voltak napirenden, bevallotta, hogy fiatalkorában emellett sok olyan dolgot tett még, amit szégyell és bán, majd hozzátette: „Mindenesetre a drog semmi volt ahhoz a függőséghez képest, ami egyik-másik férfihoz kötött.” Az érzelmi hullámvölgyek aztán kényszeres evésbe is kergették: „Tökéletesen megfelelő módszer volt ez arra, hogy kipárnázzam magam a világ összes elutasítása ellen.”
A magánélete körüli viharok idővel elcsitultak, idestova húsz éve él együtt élettársával, aki támogatja karitatív akcióiban is. Gyerekeik nem lévén, az otthon zsivajáért két spánielük a felelős.
Nemrégiben Dél-Afrikában alapított egy leányneveldét, ahol több száz - zömmel árva - lány taníttatásáról és megélhetéséről gondoskodik, akiket személyesen válogatott össze. Winfrey az év elején bejelentette: még három-négy évig folytatja a show-t, azután visszavonul, és az intézménybe költözik, hogy népes fogadott családjával élhessen közös fedél alatt. Feltehetően ezzel kívánja beteljesíteni életfilozófiáját: „Mindenki magában hordoz egy álmot. Ha ráhangolódunk a másik titkos vágyára, és segítjük megvalósításában, azáltal leszünk jobb szülők, barátok, társak, emberek.”