Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Pesszimista jövőkép
A Gyurcsány-kormány által bevezetett megszorító csomag a magyarok többségének már tavaly decemberben érzékelhető elvonást jelentett - állapította meg a Magyar Gallup Intézet decemberi felmérése. A lakosság 77 százaléka úgy látja, hogy családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél. Szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 59 százaléka további romlást feltételez a családja számára 2007 folyamán. A publikáció a pártok szavazóbázisára is kitér: mint jelzik, egy „most vasárnapi” választáson kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re.

Szabad gazdaság?

Hongkong már 13 éve őrzi a „legszabadabb gazdaság” címet a 157 országot felölelő listán - derült ki az amerikai Heritage Foundation legújabb, idei felméréséből. A kutatók az üzleti élet, a kereskedelem, a fiskális és a monetáris politika, a pénzügyek, a beruházások, a tulajdonviszonyok szabadságának mértékét vizsgálták. Magyarország világviszonylatban a 44. helyen áll. Ezüstérmes Szingapúr, bronzérmes Ausztrália, majd őket követi az USA és Új-Zéland. A világ két leggyorsabban fejlődő gazdasága, India és Kína csak a 104. és a 119. helyre került.

Átvilágítják a BKV-t

Az Európai Beruházási Bankkal kötött metróhitel-szerződésben rögzítettek alapján valósítják meg a BKV teljes körű átvilágítását - nyilatkozta Dancs Gábor (SZDSZ) közlekedési tanácsnok. A főváros által finanszírozott átvilágítástól választ várnak arra, hogy milyen versenyelemeket lehet „behozni” a tömegközlekedésbe. Az első félévben a BKV működését az a 3,6 milliárd forintos folyószámlahitel biztosítja, amelynek felvételéhez kedden járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.

Jól jön a meleg

A háztartások eddig akár 3-4 ezer forintot is megspórolhattak fűtés-számlájukon a tavaly év végi enyhe időjárás miatt - derült ki a Főtáv Zrt. összesítéséből. Az átlagosnál mintegy 6-7 fokkal melegebb január további megtakarítást jelenthet,
a külső hőmérséklet 1 fokos emelkedése ugyanis mintegy 6 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást. A visszafogott fogyasztás nem csökkenti a Főtáv profitját, a szolgáltatást viszont megnehezíti.

Vényköteles fájdalomcsillapítók

Összesen 19, metamizon és aminofenazon tartalmú fájdalom- és lázcsillapítót vontak be a január 15-től vényköteles gyógyszerek körébe. Vényköteles lesz - egyebek mellett - az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon, a Germicid kúp és a Meristin. Ezen készítmények mindenfajta kiszerelése csak orvosi receptre adható ki a jövőben. A kormányzat hangsúlyozta: az EU-ban vagy kivonták a forgalomból, vagy csak receptre lehet kapni a listán szereplő készítményeket.

Elvérezhet a szolidaritási adó is

Elképzelhető, hogy a házipénztáradó után a Gyurcsány-csomag másik, az említett elvonásnál jóval nagyobb horderejű - éves szinten 150 milliárd forintos költségvetési bevétellel kecsegtető - eleme is fennakad az alkotmánybírósági rostán. A napokban beadvány érkezett a testülethez a társasági különadó kapcsán. Lapinformációk szerint a kereset vitatja a szolidaritási adóként elhíresült teher jogszerűségét, alkotmányosságát.

Sikeres az iskolabüfé-program

Több mint 2000 helyszíni ellenőrzés tapasztalatai alapján eredményesnek értékelte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a gyermekbarát iskolabüfé-programot. 21 százalékkal javult a nyers- és késztermékek elkülönítési aránya, és rendkívül jó arányban, 95 százalékban volt megfelelő az élelmiszerek tárolása. Javult a tej és tejtermékek aránya, és némileg csökkent a cukros üdítők kínálata. Ennek következtében viszont tovább csökkent a büfék forgalma. (Összeállította: Major Nóra)