Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

EU-alkotmány 2009?
Angela Merkel német kancellár hivatalosan is előterjesztette országának európai uniós elnökségi programját, mely során egy EU-alkotmány elfogadását tűzte ki célul 2009-re. Merkel azt szeretné elérni, hogy júniusig döntés szülessen arra vonatkozóan, hogy mi legyen az alkotmány sorsa, melyet tizennyolc tagállam ratifikált, két országban azonban a lakosság elutasította. A kancellár mind a huszonhét tagországgal egyeztetni fog, hogy a korábbi tervezet mely részeit foglalhatnák bele az új dokumentumba.

Magyar halott Bagdadban

Az iraki fővárosban támadás érte egy civil szervezet konvoját. A merénylet során többek között egy magyar biztonsági őr is életét vesztette. Az őr társaival együtt
a National Democratic Institute (NDI) védelmét látta el a Unity Resources Group (URG) nevű magánvállalat alkalmazásában. A szemtanúk szerint ismeretlen fegyveresek a környező háztetőkről több percen át lőtték a konvojt, amelyből több autó is kigyulladt, a benne ülők pedig szénné égtek. Az NDI közel-keleti regionális igazgatója, Leslie Campbell szerint a fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre és az NDI egyik amerikai alkalmazottja vesztette életét. A rajtaütés a Jarmuk negyedben történt, és Campbell állítása szerint a támadásban hat iraki őr is meghalt.

Fogynak a tálibok

A NATO erői és az afgán erők foglyul ejtettek egy prominens tálib vezetőt az egyik razzia során Afganisztán déli részén. Az akcióra az éj leple alatt Helmand tartományban került sor. Az egyelőre meg nem nevezett férfi az első tálib vezető, akit a NATO az afgán erőkkel közösen kerített kézre. Az akcióra egy nappal azután került sor, hogy afgán titkos ügynökök letartóztatták Mohammad Hanifet, a tálib milícia egyik szóvivőjét, miközben megpróbált Pakisztánból Afganisztánba szökni. Decemberben egy amerikaiak által vezetett légicsapásban pedig meghalt Aktar Mohammad Oszmani mollah, a hírhedt Omar mollah egyik kulcsembere. Ő volt eddig a legmagasabb rangú tálib vezető, akit sikerült likvidálni a 2001-es invázió óta.