Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer
Fából vaskarika

Szélsőjobboldali frakció jött létre hivatalosan az Európai Parlamentben, miután a csoportosulás eleget tett a formális elismeréshez szükséges feltételeknek. A megalakulásban szerepet játszott a január 1-jei román és bolgár csatlakozás, mivel öt román és egy bolgár képviselő növelte a szélsőjobboldaliak létszámát. Josep Borrell elnök szerint a frakció „kissé meg fogja változtatni a parlament politikai földrajzát”.


Bruno Gollnisch

Az újonnan alakult „Identitás, Hagyomány és Szuverenitás” elnevezésű szélsőjobboldali frakcióban az osztrák szabadságpárt, az FPÖ fog össze az olasz neofasisztákkal, akik Dél-Tirol autonómiáját akarják megszüntetni. Az osztrák szélsőjobbosok felháborodása olyan nagy volt, hogy az FPÖ elnöke, H. C. Strache közölte: Dél-Tirol autonómiájához senki nem nyúlhat.
A frakció elnöke, Bruno Gollnisch, a francia Front National főtitkára (képünkön) kijelentette, hogy ellenzik a bevándorlást, Törökország csatlakozását az EU-hoz, valamint az európai alkotmányt, és azt hangoztatta: céljuk a „keresztény értékek, a család és az európai kultúra” védelme. A Le Pen vezette párt a közelgő francia választások előtt meghívta Dieudonné M’Bala M’Balát, a francia színészt és humoristát, aki durva antiszemita hecckampányt folytat. Le Pen azt reméli, hogy a fekete bőrű színész segítségével a fekete franciák szavazatainak egy részét is megnyeri.
„A saját népért elsőnek” jelszóval Flandria önállóságáért és az idegenek bevándorlása ellen küzdő belga Vlaams Belang is csatlakozott a szervezethez. Úgyszintén a bolgár Ataka csoport Volen Siderow vezetése alatt, aki megígérte a cigánybűnözés megszüntetését és a „külföldiek áradatának” megállítását, követeli a „cigányok és törökök eltávolítását”, és kritizálja a „zsidó befolyás alatt álló” Egyesült Államokat. Dimitar Sztojanovnak már mint megfigyelőnek sikerült felbőszítenie az Európai Parlamentet: amikor egy magyar képviselőnőt ki akartak tüntetni, kijelentette, hogy Bulgáriában „sokkal csinosabb cigányasszonyok” vannak, akik karcsúbbak, és megvásárolhatók - „a legszebbek a legdrágábbak, 5000 euró darabja”.
Az olasz újfasisztákat Alessandra Mussolini, a Duce unokája, és Luca Romagnoli képviseli. Ez utóbbi „anticionista”, aki alkalom-adtán a holokausztot tagadja, és skinheadekkel szövetkezik.
Természetesen a Nagy-Románia Párt hat képviselője sem hiányozhat ebből az illusztris körből. Dumitru Dragomir képviselő „zsidókból szappant” szeretne csinálni. Egyébként ő az Atac la persoana (Személyes támadás) magazin kiadója, amelynek rendszeresen megjelenő rovata a Horogkereszt (Zvastika) nevet viseli. Egyik újságírója így írt a zsidókról: „Kár, hogy manapság oly nagy hiány van szögesdrótból és ciklon B-ből.”
Hamarosan megtudjuk, lehet-e fából vaskarikát csinálni: elegendő közös nevező-e számukra az antiszemitizmus, a cigány- és idegengyűlölet.