Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Gyógyszerkampány
Huszonötmillió forintos kampányt indít az Egészségügyi Minisztérium, hogy megváltozzanak a gyógyszerfogyasztási szokások. Magyarország az európai országok között a harmadik az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban. A tárca plakátokat juttat el a rendelőkbe, honlapot működtet, ahol gyógyszerár-kalkulátor is üzemel, ami megmutatja, hogy milyen olcsóbb készítménnyel váltható ki az adott gyógyszer.

Lovári miatyánk

Háromnapos izraeli látogatást tett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, melynek során Jeruzsálemben a miatyánk lovári nyelvű emléktábláját is felavatta. A miniszter a két ország közötti, különösen a felsőoktatást érintő együttműködésről tárgyalt állami, illetve kormányzati képviselőkkel, valamint megállapodást írt alá Juli Tamir oktatási, kulturális és sportminiszter asszonnyal.

Drága ülés

45 millió forint nettó kártérítést rögzített a bíróság idősebb és ifjabb Burka Ferenc számára, akik ártatlanul töltöttek öt évet és nyolc hónapot előzetes letartóztatásban. A felperesek jövedelemkiesésre, egészségük romlására és lelki megpróbáltatásokra hivatkozva nyújtották be kártérítési igényüket az állammal szemben.

Stabil demokrácia

Magyarország az évek óta stabil demokráciával rendelkező országokhoz tartozik, azonban tavaly enyhe visszaesések voltak megfigyelhetők - derül ki a Freedom House intézet éves kutatásából. Arch Puddington igazgató szerint ennek két tényezője a szélsőséges politikai megosztottság és a lezajlott zavargások voltak.

Ledőlt Wass Albert

Ledöntötték Wass Albert másfél éve állított szobrát a Pest megyei Solymáron. Blaskó János szobrászművész alkotására szerda reggel találtak rá. Gulyás Dénes fideszes képviselő a szobordöntést „annak az antidemokratikus, kultúraellenes légkörnek” tudja be, „amelyet az elmúlt hónapokban a kormányzat a maga erőszakos, minden európaiságot nélkülöző tevékenységével gerjesztett”.