Vissza a tartalomjegyzékhez


Gáz van, apjuk
Óriási lehetőség két álmos falunak

A bánya kapitánysága szerint körülbelül 6000 méter mélységig kellett lefúrni a Makó térségében talált irdatlan gázmennyiség felszínre hozatala érdekében, és alighanem robbantással válik csak hozzáférhetővé. A térség kistelepülései közben abban reménykednek: a gáz talán az ő sorsukat is megváltoztatja. Tömörkényben és Pusztaszeren jártunk.


Fotó: Fuisz Márió

A térképen apró pont az észak-csongrádi kistérség két települése, amelyet a hírek felkaptak. Pusztaszer és Tömörkény két álmos kistelepülés, amelyek alatt hat kilométer mélyen mesés földgázkincs fekszik. A felszínen azonban ebből még nem látni semmit, és a falusiak szerint erősen kétséges, valaha is profitálnak-e belőle valamit.
Pusztaszer polgármestere, Máté Gábor csak legyint, nekik még a jó hírből sem jutott, ugyanis a falutól kétszáz méterre, Tömörkény közigazgatási határában ér véget a Makótól húzódó gázárok. A falu eddig csak a gondjait látta a gázkeresésnek, ugyanis mióta furkálnak, elmegy a nyomás a vízhálózatból. A hálózat üzemeltetője persze jól keres a fúráson, de Pusztaszer egyelőre csak csendes szemlélője a gázkincs körüli találgatásoknak. A falu szélén útbaigazít bennünket Józsi, merre is van a próbafúrás helye. Közben arról beszélgetünk, mit gondolnak a helybéliek a hirtelen jött népszerűség kapcsán.
Tömörkényben először a fóliák sorát veszi észre az ember. A faluban a zöldségtermesztés az egyik fő megélhetési forrás. A kistelepülés számára létfontosságú az autópálya-csatlakozás, mivel a pesti piacokat így elérhetővé tudják tenni a termelők számára. Dél felé már kerülővel, de van kijárat, míg észak felé még csak tervezik a kistérségben az útépítést. Pedig a dorozsmai zöldségpiacra sokan termelnek itt helyben, Szeged csak 45 kilométerre van - mondja Fekete Gábor polgármester, aki harmadik ciklusát kezdte a faluban. Közel kétezren élnek Tömörkényben, nyolcosztályos iskolájuk működik, óvodát is fenntartanak, annak ellenére, hogy a munkanélküliség jóval magasabb az országos átlagnál. A föld azonban kitűnő minőségű, nem lehet panasz rá, úgyhogy a zöldség bőségesen megterem benne, aki élelmes, az fóliázik, hajtatja a paradicsomot, a zöldpaprikát. Azt azonban csak kevesen tudták a faluban, hogy ennek a jó földnek a gyomra mit rejt. „Tíz éve is van annak, hogy a Mol itt végzett próbafúrásokat a környéken - meséli Pista bácsi az egyik bolt előtt. - Akkor sejtettük, hogy valami van, de nem tudtunk semmit egészen az elmúlt hétig, amikor is az asszony szólt a híradó nézése közben: Gáz van alattunk, apjok!” - meséli erősen színezve a történetet az idős ember. A polgármester szerint az emberek elsősorban munkahelyet vártak a hirtelen jött „gázáldásból”, de ez nem valós várakozás, ugyanis nagyon automatizált rendszerről szól a gáz felszínre hozatala. Ami sokkal inkább valós várakozás, az az, hogy ha megépül a kút, akkor a falu iparűzési adója jelentős bevételhez juttatja a kistelepülés lakóit. A helyi iparűzési adó most a lehető legmagasabb: két százalék, de egy ilyen kitermelésnél ez is jókora összegnek számít. A polgármester azonban józanul csak annyit mond: várjuk ki a végét, a gáz ott a mélyben, mi meg itt fenn vagyunk, maradjunk egyelőre ennyiben. (Hetek)