Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Diplomát vegyenek
Virágzó iparág a hamisított oklevelek kereskedelme

„Ha nincs elég időm vagy eszem diplomát szerezni, majd veszek magamnak.” Ma már egyre többen gondolkodnak így Magyarországon a diploma, az érettségi, vagy akár a jogosítvány megszerzéséről is. Az illegális bizonyítványok forgalma évről évre növekszik, a lebukott gyártók helyét mégis újabb hamisítók veszik át. Az üzlet virágzik.

A beszerzés útja tipikusan magyar: valaki már hallott róla hogy egy ismerősének az ismerőse tud egy személyt, aki ismer valakit, aki tud „kóser” papírt szerezni. „Ilyen link forrást ismer mindenki, ezért nehezen lehet a témában megbízható információhoz, pláne diplomához vagy érettségihez jutni” - meséli János, aki nyomozóként okirat-hamisítási ügyekkel is foglakozott éveken át. A nyomozó állítja, hogy minden nagyobb piacon beszerezhető olyan okmány, amely legálisnak tűnik, amelyen a vizsgabizonyítvány száma egyezik a kiadó intézmény naplójával. Sok munkaadó diplomát kér szakmunka ellátásához is, ezért az elmúlt években csak növekedett az okirat-hamisítók száma.
Az árak széles spektrumon mozognak. Akciói emlékében kutatva János felidézi, hogy „kajli, mezei fénymásolatért akár ötvenezret is lehet szakítani, az OKJ-számos oktatásokért ugyanennyit kérnek, ám a kifejezetten jó papírokért ma már ötszázezer az alsó határ, de találkoztam milliókért vett orvosi diplomával is.” Örök sláger a nyelvvizsga-bizonyítvány, ráadásul erre külön pótlékot fizetnek a közigazgatásban dolgozóknak, úgyhogy nagy a kísértés. Az ezzel kapcsolatos botrányok néhány éve még a politikai berkeket is elérték, gondoljunk csak az egykori szombathelyi polgármester orosz nyelvvizsgájára, amely azóta is kabarétréfák ihletője. Forrásunk szerint az új nyomású diplomákat nem könnyű nyomdatechnikailag „lekoppintani”, de a bűnözők igazi kapitalisták: profi gépekkel dolgoznak, és tudják, a befektetés hamar megtérül.
„Diplomát venni rázós dolog, de egy könnyebb főiskolát ma már kényelmesen el lehet végezni. Aki járt már egyetemre vagy főiskolára, az tudja, hogy miből áll” - állítja az egyik diák-önkormányzati elnök. A recept a következő: egy kis pénzért szerzünk magunk helyett egy gyors- és gépírónőt, aki bejár az előadásokra. Mivel gyorsabban ír, mint mi, mindent le fog jegyzetelni, és jobb jegyzetet készít, mint mi. „A gyakorlati oktatásokat nehéz kibekkelni - avat be a diákelnök -, mert ott általában van névsorolvasás, viszont ha kellően nagy a létszám, akkor egy kinézetre hasonló emberrel összejátszva már nem is olyan megerőltető ez sem.” A beszámolóból kiderül, hogy a vizsgaidőszakok teljesítése, a zárthelyi dolgozatok és a házidolgozatok megírása ugyancsak zsebpénz kérdése. A diplomamunkával sincs másként: ahogy cipőt, úgy lehet kidolgozott diplomamunkát is venni, vagy éppen sajátot csináltatni.
A külföldön szerzett diploma sok esetben előnyt jelent a munkaerőpiacon. „Van jó pár ismerősöm, akik külföldi ismeretlen egyetem diplomájával igen kellemes pozícióban ülnek a Malévnál, kormányzati protokollban vagy például a fehérvári IBM-nél” - meséli Zoli, aki most végzős egyetemi hallgató. „Sehol nem néznek utána komolyabban, honnan van a külföldi diploma - állítja Zoli -, ha a kibocsátó bejegyzett, és ez még a legnagyobb fejvadász irodákra is igaz. Ha valami olyat találnak, amit nem tudnak tovább firtatni, vagy nem ismerik, elkönyvelik, hogy oké, és próbaidőre felvesznek.” Ilyen pozícióban persze, ahhoz, hogy ne bukjon le az ember, a tudásnak már meg kell lenni valahonnan. „Többen közülük - folytatja a bizarr történetet Zoli - másoddiplomaként szerezték meg a külföldi papírokat, de így is jelentős jövedelemnövekedést értek el vele. A Time minden héten tele van efféle hirdetésekkel. Egy éve láttam a Newsweekben egy hirdetést, amely 27 nap alatt megszerezhető diplomát kínált. Kértem egy ismertetőt, jött is postán, és bizony az egyetem akkreditált volt. Végül kiderült, hogy 27 nap az az idő, amelyet effektíve tanulással kellene tölteni, az egész kurzus azonban egy másfél éves távoktatás volt. Az árak 3-4 ezer dollár körül vannak. Ez az összeg amerikai viszonylatban elég kedvező.”
Diák-önkormányzatos forrásunk szerint a diploma megszerzése után elhelyezkedni sokkal bonyolultabb feladat, mint elvégezni egy egyetemet vagy egy főiskolát.