Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Arckeresés
Helyezkedések az SZDSZ-ben

Két erős jelölt, éles viták, erősebb SZDSZ - erre számítanak a Szabad Demokraták Szövetsége küszöbön álló elnökválasztási kampányának kapcsán a párton belül. Lapzártánkig még sem Fodor Gábor, sem Kóka János nem jelentette be hivatalosan indulását, amit amúgy mindenki készpénznek vesz. Előbbi vélhetően a társadalmi, utóbbi a gazdasági liberalizmus felé mozdítaná el a pártot, amelynek megújítása mindkettőjük számára kemény dió lehet.

A párt Országos Tanácsának múlt hétvégi ülésén még nem az elnökválasztás kérdése kapta a főszerepet. Abban azonban döntés született, hogy a március végi tisztújító küldöttgyűlésen csak kisebb, technikai jellegű módosításokat eszközölnek a párt működési szabályzatában. Vagyis az SZDSZ - többek által már most szorgalmazott - átalakítása a jövendőbeli elnök feladata lesz. Márpedig a megújulás nem lesz könnyű.
A szabaddemokratáknál készpénzként kezelik, hogy Kóka János gazdasági miniszter, valamint Fodor Gábor, a párt egyik kulcsfigurája száll majd ringbe az elnökségért. Lapzártánkig azonban egyikük sem jelentette még be hivatalosan az indulását. Kóka a következő hetekben programjával a vidéki és a fővárosi szabaddemokrata szervezeteknél „turnézik”, hogy felmérje saját támogatását. Fodor pedig úgy nyilatkozott: még néhány személlyel konzultál, mielőtt döntést hozna. Úgy tűnik azonban, Kóka arculatformálása már megkezdődött: a miniszter eladta helikopterét, szerelmi viszonyaitól hangos a bulvársajtó, ahol rendszeresen „hétköznapi” pózban jelenik meg a fotókon. „János erős a médiában, de itt most elsősorban nem a közvéleményt, hanem a párton belüli véleményformálókat kell maga mellé állítania” - jegyezte meg ezzel kapcsolatban lapunknak egy név nélkül nyilatkozó szabaddemokrata politikus. Szerinte - és ezzel a véleményével nincs egyedül - egyáltalán nem lefutott az elnökválasztás kimenetele. Mint mondta, Fodor most nem a pártban mindenki által szeretett és szinte „személyi kultusszal” övezett Kuncze ellenében indul. A Pethő-Kuncze-Magyar-Horn vonalhoz tartozó Kóka sok tekintetben az állandóságot képviselné, miközben - hangsúlyozza interjúalanyunk - sokan határozott változást szorgalmaznának, ezért a kritikáit rendszeresen megfogalmazó Fodor mellé állhatnak. Utóbbi a felmérések szerint állítólag még a saját szavazótáborán belül is kevésbé megosztó, mint Kóka.


Kóka János

„Ott van például a koalíció kérdése. Többen úgy vélik, az SZDSZ lehetne konfrontatívabb, nem kellene a legtöbb esetben automatikusan nyomni az igen gombot a parlamentben. Ezzel erősíthetnénk az önálló arculatunkat” - fogalmazott a politikus. Mások véleménye szerint ugyanakkor Fodor nem biztos, hogy tudná folytatni azt a finom koalíciós egyensúlyozást, ami Kunczéra jellemző volt, és alapvetően a kormánynak és az SZDSZ-nek is előnyöket hozott.
„Kókával a jobboldali liberális gazdaságpolitika, Fodorral pedig az emberi jogok, vagyis a baloldali liberalizmus irányába mozdulna el vélhetően a párt” - fogalmazott kérdésünkre Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő, hozzátéve, hogy miután még nem kerültek nyilvánosságra az elnökjelölti programok, ennél többet nemigen lehet mondani. Szerinte mivel Kóka a kormányon belülről, Fodor pedig kívülről szólal meg, ezért utóbbi véleménye markánsabbnak hat, de „mindkettőjük célja egy önálló arculatú SZDSZ”.
„Érdemi és éles vitákra számítok az elnökválasztási kampányban, legalábbis ezt tartanám hasznosnak” - mondta lapunknak Velkey Gábor OT-tag. A politikus szerint - aki egyben a Békés megyei pártszervezet alelnöke is - akármelyikük is lesz a befutó, nem spórolhatja meg a vidéki SZDSZ megújítását. „A helyzetünkön nem segít, hogy önkormányzati szférában meggyengültünk. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel, profibb szervezéssel, és nem utolsó sorban hiteles arcokkal még a községekről sem kellene lemondania az SZDSZ-nek” - vélekedett Velkey.