Vissza a tartalomjegyzékhez

Vizin Balázs
Fantompárt
Szerz 337 nincs, ügy van, mindenki cáfol

A politikai közéletet hétfő óta egy Orbán Viktor megdöntését felvázoló jobboldali összeesküvés-elmélet tartja lázban. A Magyar Nemzetben megjelent konspirációban meggyanúsított főszereplők ugyan már cáfolták a cikk állításait, ennek ellenére mind bal-, mind jobboldalon egyre többen gondolják úgy, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél…


Fotó: Vörös Szilárd

A Magyar Nemzet hétfői írása szerint Schmidt Mária nagytőkések segítségével új jobboldali párt létrehozásán dolgozik. A cikk szerzője konkrétan meg is nevezi az összeesküvésben részt vevő üzletembereket: Nobilis Kristóf, az Index tulajdonosa, Spéder Zoltán, aki nemrég még az OTP második embere volt, és hogy igazán pikáns legyen a történet, Bajnai Gordon kormánybiztos, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bizalmasa. A Magyar Nemzetben első alkalommal publikáló Horváth Zsolt tényként kezeli, hogy a Terror Háza Múzeum igazgatónője hetek óta tárgyalásokat folytat fideszes politikusokkal és polgármesterekkel egy új párt alapításáról. A cikk szerzője úgy véli, hogy az Orbán Viktor megkerülésével szervezett új párt elnöke a Fidesz-frakció korábbi vezetője, Áder János lehetne. „A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvános és nem nyilvános körökben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével” - fogalmaz a szerző, aki utalást tesz arra is, hogy Schmidt Mária tavaly decemberben a Népszabadság hasábjain egy orwelli hasonlatban utalt rá, hogy Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője.
Schmidt Mária kedden nyilatkozatban cáfolta a Magyar Nemzet állításait, míg Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője mindössze egyetlen mondattal reagált a lap írására. Szerinte egy politikai pártnak nem dolga a Magyar Nemzet „sci-fi rovatában” megjelent cikkel foglalkozni.
Debreczeni József politológus biztosra veszi, hogy nem légből kapott dolgot állít a Magyar Nemzet. „Csak arra tudok következtetni, hogy az Orbánnal szembeni szervezkedés elért egy olyan mértéket, aminél Orbán jobbnak látta a Fidesz nyilvánossága elé vinni mindazokat, akik veszélyt jelenthetnek rá nézve, különösen a hamarosan közelgő kongresszus előtt” - fogalmaz Debreczeni. A politológus nem lepődne meg rajta, ha néhány napon belül Orbán kiállna Áder mellett, ahogy azt Pokorni Zoltánnal is tette korábban, amikor a Magyar Nemzet megtámadta a Fidesz alelnökét. A jobboldalról kitagadott közíró szerint: „Orbán Pokorninál is várt néhány napot, mielőtt melléállt. A pártelnök kiállása Áder mellett akkor lenne hiteles, ha azonnal megtette volna, azonban úgy tűnik, hogy a néhány napos várakozás kicsit tudatos pszichológiai játék a párttársakkal.”


Debreczeni József

Elek István elemző szerint ez az ügy egyértelművé tette, hogy az „egy a tábor - egy a zászló” politikája nem vezetett sikerre. Orbán Viktor egykori tanácsadója úgy véli, hogy a jobboldali kritikus hangokat az őszi zavargások némiképp elcsendesítették, de az újból kiújulni látszik. „Ez a cikk azoknak állt érdekében, akik úgy gondolják, hogy maradjon minden a régiben. Ahogy azonban a kritikákra reagálnak, akár kettészakadáshoz, széthulláshoz is vezethet” - vélekedik Elek.
Schmidt Mária szerdán újabb nyilatkozatot adott ki. A történésznő ebben a cikk szerzőjét nyilvános vitára hívta a Hír Televízió kamerái elé. Lapzártánkkor még nem tudni, hogy ez a vita létrejön-e, mint ahogy azt se, hogy ki is valójában Horváth Zsolt. Stumpf István lapunk felvetésére, miszerint a konspiráció esetleges következő áldozata ő lesz, annyit jegyzett meg: ócska, bolsevik trükkről van szó.
A számos találgatás és spekuláció mellett még nem tudni, hogy hova fut ki az ügy, de az elemzők többsége a Fidesz kommunikációjából egyre inkább úgy látja, hogy a párt kemény magja szétesett, és a szövetség holdudvara elkezdett követelőzni. Az ügyről sokat elárul Orbán Viktor beszédes hallgatása.