Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Nagy pénz, kis foci
Beckham-lázban Amerika

Meglepő döntést hozott David Beckham a napokban, mely szerint lelép az európai topfutball magaslataiból, és öt évre az Egyesült Államokba igazol, ahol még napjainkban sem örvend igazi népszerűségnek a foci. A Los Angeles Galaxy mellett volt több értékes ajánlata is Beckhamnek, azonban a pénz és a család akarata meghatározónak bizonyult döntésében.

Végéhez érkezett a Real Madrid és David Beckham kapcsolata, amely 2003-ban nagy reményekkel kezdődött mindkét fél részéről. Beckham a nagy klubsikerek miatt költözött Manchesterből Madridba, a spanyol fővárosban azonban nehezen találta meg számításait. Rendkívül sok időt emésztett fel, hogy megküzdjön nyelvi problémáival, és beilleszkedjen egy teljesen más futballkultúrát képviselő csapatba. Sőt, kis híján a házassága is tönkrement egy bizonyos Rebecca Loos nevű titkárnővel folytatott kapcsolata miatt. Eközben a Real Madrid története egyik legsúlyosabb vesszőfutását élte meg. Hiába fordult meg évek alatt megannyi sztárjátékos, a sikerek messze elkerülték a Blancókat. Idén új elnök került a csapat élére, akinek egészen más felfogása van a sikeres klubmodellről, mint elődjének, Florentino Pereznek. Céljait megvalósítandó nevezte ki Ramón Calderón elnök a csapat élére azt a Fabio Capellót, aki mérhetetlen megbecsülésnek örvend mind az edzőszakmában, mind Madridban. A Realnál elkezdtek nem név alapján, hanem a képességeket és az igényeket figyelembe véve játékosokat igazolni. Az őszi szezon a jelentős bevásárlás ellenére is nyögvenyelősre sikeredett a madridiak számára, ezért újabb megszorító intézkedések bevezetését helyezte kilátásba Calderón elnök. Kijelentette, hogy Capellóval egyeztetve kiadják útjukat azoknak a focistáknak, akik nem teljesítettek a vártnak megfelelően az elmúlt fél szezonban. Ronaldo, Cassano és Beckham került fel a távozók listájára.
Legélénkebben a Milan érdeklődött Beckham iránt, azonban voltak angol, spanyol és más olasz kérői is. Beckham azonban váratlan döntést hozott, 31 évesen ugyanis nem szoktak olyan helyre igazolni sztárjátékosok, ahová maximum csak levezetni érdemes elszegődni.
A focistát - a pályafutását szintén az Egyesült Államokban befejező Peléhez hasonlóan - a pénz vonzotta a tengeren túlra. Beckham fizetése megközelítőleg 500 ezer font lesz hetente Los Angelesben. Hogy értsük, mit jelent ez az összeg: a Premier Ligában a legjobban fizetett játékosoknak is „csupán” 130 ezer font körüli a heti fizetése; Beckham két óra alatt többet fog majd keresni, mint a legalacsonyabban fizetett Los Angeles-i csapattársa egy hét alatt. S hogy miből telik a Los Angelesnek ekkora kiadásra? A klub főtulajdonosa az a Philip Anschutz, akit a világ ötven leggazdagabb embere között tartanak számon. Bár azt állítja, nem kizárólag üzleti tervei voltak Beckham szerződtetésével, érdemes visszaemlékezni, hogy mi történt, amikor 2003-ban a Real Madrid japán edzőtáborozása alatt mutatták be Beckhamet mint új szerzeményt: a klub néhány nap alatt közel annyi bevételre tett szert a focista reflektorfénybe állításával, mint amennyibe maga Beckham került.
A gyors megtérülés mellett Anschutz számára legalább ilyen fontos az is, hogy Beckham által népszerűvé teheti a labdarúgást az Egyesült Államokban. Néhány jel máris arra mutat, hogy ez sikerülhet is. Beckham leigazolásának bejelentése óta ugyanis fejvesztve próbálnak bérletet szerezni az emberek, mivel a Galaxy stadionja csupán 30 ezer férőhelyes.
Az üzlet egyébként nem jöhetett volna létre, ha az Amerikai Labdarúgó-szövetség nem változtatja meg engedékenyen az alapszabályát. Ez ugyanis - akárcsak a jégkorongban és kosárlabdában - megszabja, mennyit költhetnek a csapatok a játékosok fizetésére. Mivel Beckham egymaga többet keres majd, mint a szövetség által egy teljes csapatnak meghatározott keret, vészmegoldást kellett találni. Eszerint mostantól minden klub alkalmazhat egy olyan játékost, akire nem vonatkoznak az általános fizetési szabályok. Amerikai sportszakértők szerint ez egyértelműen azt vonhatja maga után, hogy más sztárjátékosok is követik majd Beckhamet a tengerentúlra.
Nincs kizárva, hogy Ronaldo is az Egyesült Államokba igazoljon, ugyanis vele kapcsolatban már korábban megszellőztette az amerikai sportsajtó, hogy az MLS-be tart. Ronaldo jelenleg a Milannal tárgyal, s ha az üzletből nem jön össze semmi, akkor nagy a valószínűsége, hogy ő is a könnyű pénzkeresési lehetőséget választja a minőségi foci ellenében.
A napokban egyébként tárgyalnak Beckham és a Real vezetői, hogy már most januárban váljanak el útjaik. Annak ellenére ugyanis, hogy csak augusztustól köti szerződés a Galaxyhoz, Beckham már megvette a villáját Los Angelesben, és mihamarabb otthagyná az őt mellőző Capello vezette Realt.
A Beckham-termékcsalád mindenesetre már most megtölti az amerikai sajtót. Kérdés, mi lesz, ha meg is érkeznek.