Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ha mégis jön a hó

Az ausztriai Schneeberg az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső, 2000 méternél magasabb hegye. A téli hónapokban elsősorban a losenheimi sípályákon kínál sportolási lehetőséget, de errefelé népszerű a hótalpas túrázás.


A Schneeberg madártávlatból

A hótalpas túrázáshoz - természetesen - síelni sem kell tudni, a felszerelés használata rövid idő alatt elsajátítható. A hótalp - melyet bármilyen bakancsra fel lehet erősíteni - a nagy hóban való téli túrázás egyik alapvető eszköze: egy 50-60 cm hosszú és 20-25 cm széles, alumíniumból és erős műanyagokból készült keretről van szó, amely megnöveli bakancsunk talpának területét, így elosztja testsúlyunk hóra nehezedő nyomását. Emiatt járás közben nem süllyedünk a hóba annyira, mintha csak a bakancsunk volna a lábunkon. A hótalpas túrázás másik elengedhetetlen eszköze a síbot.
Túrázni lehet például a Losenheim (870 m) - Edelweiss-hütte (1235 m) - Fisherhütte (2049 m) - Kaiserstein (2061 m) - Klosterwappen (2076 m) útvonalon. Mesebeli fenyvesekben, hóval borított dombok között gyönyörködhetünk a téli hangulatú alpesi tájban. Az Edelweisshütte hangulatos alpesi menedékházát másfél-két óra alatt érhetjük el: megérkezvén megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, gyönyörködhetünk a remek kilátásban, s erőt gyűjthetünk a Fadensteig előttünk álló meredek kaptatójához, melynek leküzdése után a Schneeberg északi gerincvonulata mentén további két óra után elérjük előbb a Kaiserstein 2061 méteres, majd hamarosan a Klosterwappen 2076 méteres csúcsát. (A csúcshódítással természetesen csak megfelelő időjárási és hóviszonyok esetén lehet próbálkozni!)
A Schneeberg a kirándulók téli-nyári paradicsoma, népszerűsége már a Monarchia idejében megmutatkozott: ekkor épült a fogaskerekű vasút, amely Puchberg am Schneeberg városkából indulva a Hochschneeberghaus hegyi szállóig tartó 10 kilométeres útja során 1220 méteres szintkülönbséget küzd le. A hegyet körbeölelő vidék számtalan színes látnivalóval és élmény-dús programmal várja látogatóit. A festői Puchbergben szembetalálja magát a látogató a tiszta lét szépségével: egy kristálytiszta levegőjű hely nyugodt életmódjával, családbarát szabadidős lehetőségeivel, tradicionális konyhájával és kultúrájával. Semmering pedig nemcsak a Magyarországhoz legközelebb eső hóbiztos sípályák egyike, hanem gyakran világkupahelyszín is, ahol szánkópálya, snowboardpark, sífutás, lovas szán, éjszakai síelés gazdagítja a kínálatot.