Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Téli berek

Hazánk egyik legkülönlegesebb tája a Kis-Balaton, mely valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, s amelyet egy három kilométer széles csatorna kapcsolt a tóhoz, egészen addig, amíg a Zala folyó fokozatosan feltöltötte hordalékával, és az idők során lápos sás- és nádtengerré vált. A kontinensünkön is egyedülálló értékeket képviselő, nagy kiterjedésű, öszszefüggő vizes élőhely szigorúan őrzött természetvédelmi terület, melynek különösen gazdag a madárvilága.


Fotó: Somorjai László

Az alig ezernégyszáz hektáros területet - melynek víztükrét fehér tündérrózsák díszítik, körülöttük pedig sárga tavirózsák virítanak - védett állatfajok népesítik be, ahol többek között a nagykócsag is költ. Kisebb, szintén védett társa, a kiskócsag is itt él: fészkét a nádasok fűzfáin lehet látni. Az eddig megfigyelt kétszázötven madárfajon kívül számos - ma már ritka - állat- és növényfaj talál menedéket ezen a területen.
A vízborított, fokozottan védett belső területeket csak szakmai céllal, kísérettel, külön engedélylyel szabad látogatni. Viszont van a tájnak egy elbűvölő része - a Kányavári-sziget -, mely mindenki számára nyitva áll a szabadidő kulturált eltöltésére.
A Zalavár-Balatonmagyaród út nyugati oldalán található szigetre szép fahídon keresztül juthatunk be gyalogosan, ahol sétáló-utak, szalonnasütő helyek, játékra alkalmas területek találhatók. Két kilátóból tekinthetünk rá a Hídvégi-tóra és környékére: távcső és egy kis szerencse segítségével pedig betekintést nyerhetünk a madárvilág életébe.
Kellemes pihenést, érdekes látnivalókat nyújt Balatonszentgyörgyön a Csillagvár, valamint a néprajzi gyűjtemény és kerámiakiállítás. A Zalakomár és Balatonmagyaród között elterülő Kápolnapusztán mintegy nyolcvan bivaly él rezervátumban - ezt sem érdemes kihagyni a programból.
A Kis-Balaton területén a természeti értékek megismerésére szakavatott vezetővel csónaktúrát, lessátrakból természetfotózást, madármegfigyelő túrát tartanak. A túra részeként látogatást tesznek az érdeklődők a Fekete István-emlékszobához és a Matula-kunyhóhoz a Diás-szigeten.