Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Hajsza a hajszalonba

A hajhosszabbítás és hajdúsítás világszerte egyre népszerűbb szolgáltatás. A hajat súlyra adják-veszik, az Egyesült Államokba például havonta több tonna érkezik belőle. Indiai templomoktól.

Az indiai hajkereskedelem a világ szépségiparának egyik bombaüzlete. Az indiai emberek nem használnak vegyszereket a hajápoláshoz, ezért extra jó minőségű a hajuk, jól visel minden átalakítást. A szakemberek a legelképesztőbb eljárásokat vetik be: a fekete hajszálakból speciális módszerrel eltávolítják a pigmenteket, amivel akár világosszőke, mégis erős szálú (pót)hajat nyerhetnek.
A hajtincsek eredete sem akármilyen: indiai férfiak és nők sokasága mutatja be áldozatként a templomban levágott, hosszú hajfonatát. Egyszerű földművesekről lévén szó, nem törődnek vele, hogy a későbbiekben mi történik az isteneknek ajándékul felajánlott hajjal: nem úgy a templom személyzete, amely rendszeresen kiárusítja a bálákban összegyűlő „matériát”. Az eredeti hajtulajdonosok persze semmit nem látnak a nyereségből. Az egyik jelentős vallási központ a dél-indiai Tirupati templom, ahol csak 2002-ben - minimális egységáron - 5 és fél millió dollár értékben adtak el hajat - állítja a New York Post című lap. A közvetítők azután magas felárral adják tovább az árut az amerikai és európai kuncsaftoknak. Rajtuk kívül kevesen tudják, honnan származnak a szőke, vörös vagy barna tincsek, amelyeket az elegáns amerikai és európai fodrászszalonokban értékesítenek beültetéssel vagy egyéb technikákkal.
Az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb hajkereskedelemre szakosodott társaság évi 25-30 millió dolláros forgalmat bonyolít le. Egy manhattani sztárfodrász, Edward Tricomi beszámolója szerint a vendégek negyede kér dúsítást vagy hosszabbítást, és az igény egyre nő. A cégnek New Yorkban öt üzlete van, egy kezelés ára több száztól több ezer dollárig terjed. Egy alapos hajhoszszabbítás minőségi alapanyagokból a budapesti szalonokban is 100 ezer forint körül kezdődik. A hajbeültetés már komplikáltabb ügy: műtéttel jár, milliókba kerül, és rettentően fájdalmas. Ráadásul legfeljebb öt évig marad meg.